ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο- Η Τουρκία «τραβάει το σκοινί»

09:38 - 02 Δεκ 2016 | Πολιτική
Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο- Η Τουρκία «τραβάει το σκοινί»
Επαναφέρει «ζήτημα Ιμίων» η Αγκυρα, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης που ξεκίνησε με ένταση εδώ και μήνες ο Ταγίπ Ερντογάν, για να επαναλαμβάνεται αδιαλείπτως, σε εβδομαδιαία βάση, από τον ίδιο και τη λοιπή τουρκική ηγεσία.

Αυτή τη φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για «τουρκικά Ιμια». Η γραπτή απάντηση του υπουργού δεν είχε αναρτηθεί ακόμη στην ιστοσελίδα του τουρκικού Κοινοβουλίου, καθώς ήταν εκπρόθεσμη και θα αναρτηθεί σε πέντε μέρες. Παρά ταύτα, «διέρρευσε» στον τουρκικό Τύπο. Κάτι που δείχνει ότι στόχος της Αγκυρας είναι να μην αφήνει ούτε ημέρα, χωρίς να καλλιεργεί κλίμα έντασης στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του αντιπολιτευόμενου, κεμαλικού, Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Καρντάκ (Υμια). Τα Καρντάκ “Ιμια” είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP (σ.σ. κυβερνών κόμμα Ερντογάν) δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο». Να σημειωθεί πως η απάντηση αυτή έρχεται μια ημέρα αφότου ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «ξεπουλάει» την Κύπρο και ζήτησε να «πάρουμε πίσω τα 18 νησιά, όπου έχει υψωθεί η ελληνική σημαία».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις νέες προκλητικές δηλώσεις, σημειώνει ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Οποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης πως «τα βασικά διεθνή έγγραφα, ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο, είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. (…) Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά.

Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί πρωθυπουργίας του συχωρεμένου, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Αγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και επί AKP».

Καμμένος: Να επιστρέψουμε στη συνθήκη των Σεβρών τότε

Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του σε φυλάκια στην Ηπειρο, δήλωσε πως «εάν ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, θα επιστρέψουμε στη συνθήκη των Σεβρών». Πρόσθεσε, δε, ότι «οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις».

Κουμουτσάκος: Να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμηχανία», ανέφερε ότι κατάσταση «δεν επιτρέπει εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς» και ζήτησε «τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πεισματικά και ακατανόητα αρνείται η κυβέρνηση».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:18 - 02 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.