ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιολόγηση: Το ιταλικό «Όχι» αυξάνει τις ελπίδες για πολιτική λύση

10:14 - 05 Δεκ 2016 | Πολιτική
Αξιολόγηση: Το ιταλικό «Όχι» αυξάνει τις ελπίδες για πολιτική λύση
Στον ισχυρό απόηχο των εκλογικών αναμετρήσεων σε Αυστρία και Ιταλία που φέρνουν την Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα άτυπο κίνημα αποκλεισμένων από την αγορά εργασίας και ενίσχυσης των εθνικών θεσμών, συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Οι προσδοκίες για συνολική λύση είναι χαμηλές, ωστόσο, η Αθήνα προσδοκά ότι η νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, θα οδηγήσει σε μια πιο επιεική αντιμετώπιση από την πλευρά των δανειστών, με βάση το επιχείρημα, ότι μια νέα εστία πολιτικής αβεβαιότητας αυτήν την ώρα θα προκαλούσε ανεπιθύμητες παρενέργειες, με ανοικτό και το προσφυγικό.

 

Στο Μαξίμου σημειώνουν ωστόσο, τα αμφίσημα μηνύματα που στέλνει το Βερολίνο. Την στιγμή ο Β. Σόϊμπλε επέμενε ότι «Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό, ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους», ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάϊερ, δήλωνε από τη Θεσσαλονίκη:

 

«Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα».

Η κυβέρνηση, όπως επανέλαβε χθες («Αθήνα 9,84») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτιμά ότι έχουν συγκεντρωθεί οι προϋποθέσεις για μια πολιτική λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιδιώξει την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης σε ένα επόμενο Eurogroup, εν μέσω εορτών.

Την ίδια ώρα διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνουν δεκτές οι αξιώσεις του ΔΝΤ για τη λήψη πρόσθετων μέτρων- αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στην (ανεδαφική για να είμαστε δίκαιοι) άποψη πως ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% είναι εφικτός και μετά το 2018- καθώς και οι προτεινόμενες αλλαγές στον φάκελο των εργασιακών», επισείοντας τον κίνδυνο νέων εκλογών.

Η Ελλάδα, επ΄ αυτού, έχει ήδη πάντως, κάνει σημαντικές εκπτώσεις, προτείνοντας δημόσια με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μείωση των πλεονασμάτων κατά 1%, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» αποδέχεται τώρα τον στόχο του 3,5%, αλλά, χωρίς την περιγραφή και πολύ περισσότερο την προκαταβολική ψήφιση πρόσθετων μέτρων, με αντάλλαγμα ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος.

Οι επόμενες ημέρες που θα επηρεάσουν καίρια το οικονομικό και πολιτικό τοπίο για τα προσεχή χρόνια, θα δείξουν αν οι προσδοκίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχουν ρεαλιστικό έρεισμα ή στηρίζονται σε ένα ασταθές σενάριο νέων ψευδαισθήσεων.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:21 - 05 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.