ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για δάνεια κομμάτων,ΜΜΕ-Τα «μαζεύουν» για Στουρνάρα

18:22 - 16 Ιαν 2017 | Πολιτική
Το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για δάνεια κομμάτων,ΜΜΕ-Τα «μαζεύουν» για Στουρνάρα
Δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του πορίσματος που συνέταξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Καμία ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα, "μπέρδεμα" με αναφορές σε Στουρνάρα.

Πρόκειται για το εισηγητικό πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν έχει ακόμη παραδοθεί στα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία όταν το παραλάβουν, θα το μελετήσουν και θα κάνουν τις δικές τους προτάσεις, ενόψει της κατάθεσης του τελικού πορίσματος την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

 

Το προσχέδιο χωρίζεται σε δύο κεντρικά κεφάλαια όπου περιγράφονται τα ευρήματα για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων αντίστοιχα.

Αναφορικά για τα ΜΜΕ υπάρχουν ξεχωριστές εκθέσεις για τις εξής επιχειρήσεις: Star, Ant1, Πήγασος, Alpha, Mega, ΔΟΛ, Παραπολιτικά, Καθημερινές Εκδόσεις, Alter, Αυγή, Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΙ και Κήρυκας, MadTv, Raelmedia, Αττικές Εκδόσεις, Ιδεοδρόμιο, ΕΒΕ, Ναυτεμπορική, Kontramedia.

 

Επίσης, παρουσιάζονται τα ευρήματα για τις δανειακές συμβάσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ με ενισχυμένες αναφορές στο λεγόμενο πόρισμα Καλούδη.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως από το πόρισμα δεν προκύπτει καμία ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα ή υπηρεσιακούς, ενώ αμφίσημη ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Γιάννη Στουρνάρα.

 

Αρχικά υπήρξε διάθεση ενοχοποίησης του Γιάννη Στουρνάρα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, εκπορευόταν από τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο, παρά τις αρχικές διαρροές τελικά αποσύρθηκαν οι συγκεκριμένες αναφορές προς το πρόσωπο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

Στο πόρισμα που αρχικά διέρρευσε στα ΜΜΕ, η μόνη αναφορά του προσχεδίου σε πρώην υπουργό ήταν για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Υπήρχε συγκεκριμένα αναφορά σε ρύθμιση που επεξεργάστηκε ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών, και αφορούσε φορολογικά πρόστιμα και η οποία – σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ – οδήγησε σε διαγραφές προστίμων 1,2 δισ. ευρώ που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες πετρελαιοειδών  για τριγωνικές συναλλαγές και αποτέλεσε την αιτία για να στηρίξει ο τηλεοπτικός σταθμός Star την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Οι συντάκτες του πορίσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν στο συγκεκριμένο προσχέδιο λόγο για ενδεχόμενη τέλεση ποινικών αδικημάτων ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

 

Ωστόσο, στη συνέχεια οι συγκεκριμένες αναφορές αποσύρθηκαν.

 

Χωρίς αναφορά σε Στουρνάρα το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης διέψευσε, πάντως, κατηγορηματικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο τελικό προσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει τέτοια αναφορά για τον κ. Στουρνάρα.

 

«Υπήρχαν πολλά προσχέδια που είχαν συντάξει τα μέλη της Εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα. Υπήρχαν διάφορες προτάσεις. Σε μία από αυτές υπήρχε και η αναφορά αυτή. Όμως απαλείφθηκε γιατί δεν ήταν τεκμηριωμένη. Στο επίσημο πόρισμα δεν υπάρχει. Κάνουμε μια προσπάθεια να συνθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των κομμάτων», δήλωσε ο κ. Μπαλωμενάκης.

 

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κ. Σπύρος Λάππας ο εισηγητής της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή:

 

"Αυτό που διέρρευσε ήταν ένα σχέδιο πορίσματος το οποίο δεν αποτυπώνει το πνεύμα της εισήγησής μας προς τα κόμματα. Δεν υπάρχει πρόταση για Προανακριτική επιτροπή δεν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα κάθε ένας σύντροφος επεξεργαζόταν τα στοιχεία και έκανε τις δικές του προτάσεις".

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 22:11 - 16 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.