ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζανακόπουλος: Θα συζητούσαμε «κόφτη» για μετά το 2018

14:44 - 17 Ιαν 2017 | Πολιτική
Τζανακόπουλος: Θα συζητούσαμε «κόφτη» για μετά το 2018
Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει το μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων όταν συμφωνηθούν τα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο briefing προς τους δημοσιογράφους την Τρίτη.

«Αυτό είναι το σημείο υποχώρησης που μπορούμε να κάνουμε για να βρεθεί μια ισορροπία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι ο λόγος που δεν έχουμε προχωρήσει με την αξιολόγηση είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που αμφισβητεί τα στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το 2018.

 

Διευκρινίζοντας τι θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός (κόφτης), ανέφερε ότι θα υπάρξει μια συζήτηση παρόμοια με εκείνη που έγινε για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αν και -πρόσθεσε- δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός, γιατί η οικονομία υπεραποδίδει.

 

«Ο μόνος τρόπος να κλείσει η αξιολόγηση είναι χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018. Το μόνο πράγμα που είναι διατεθειμένη να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένας μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος όμως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί γιατί τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν το επιβάλλουν», ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο δικός μας συμβιβασμός ώστε να οδηγηθούμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης».

 

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε επίσης την άποψη της κυβέρνησης πως ήταν θετικές οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

 

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο είναι το όσο το δυνατόν συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε το πρώτο τρίμηνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Από εκεί και πέρα κάθε στέλεχος στο πλαίσιο της πολιτικής ανάλυσης μπορεί να λέει τις απόψεις του» συμπλήρωσε.

 

Για τη συζήτηση σχετικά με την απλή αναλογική υποστήριξε ότι τη συζήτηση την άνοιξε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε. Οψόμεθα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.