ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορεί ο Καμμένος να χτίσει «γέφυρα» του Τσίπρα με Τραμπ;

09:05 - 18 Ιαν 2017 | Πολιτική
Μπορεί ο Καμμένος να χτίσει «γέφυρα» του Τσίπρα με Τραμπ;
Την προσπάθεια να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την ομάδα του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως έχει αναλάβει ο Π. Καμμένος, ο οποίος από σήμερα Τετάρη θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον τις αμέσως επόμενες ημέρες και στόχος του ήταν να επιτύχει κάποια συνάντηση με κάποιον από την «ελληνική ομάδα» συνεργατών του νέου προέδρου των ΗΠΑ, με τον οποιο στην ουσία δεν υπάρχει καμία επικοινωνία και σχέση της Αθήνας.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης δεν είχε ανακοινωθεί έως και το βράδυ της Τρίτης, όμως επιδίωξη ήταν κάποια συνάντηση με έναν, ει δυνατόν και περισσότερους, από τους:  

 

  • Ράινς Πρίμπους, νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, με ελληνογερμανική καταγωγή, 
  • Τζόρτζ Τζιτζίκος, μέλος της ομάδας συμβούλων του Τραμπ, 
  • Τζόρτζ Παπαδόπουλο, συμβουλο για θέματα ενέργειας και 
  • Χρήστο Μαραφάτσο, μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου του νέου προέδρου. 

 

Το ταξίδι του Π. Καμμένου πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες πριν από από την ανάληψη καθηκόντων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στις 20 Ιανουαρίου και θεωρείται ότι μπορεί να έχει κάποια σημασία και για άλλους λόγους, καθώς εκκρεμούν: 

 

α) η συζήτηση περί συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στις επόμενες φάσεις του μνημονίου. Ο Τραμπ έχει ήδη επιδείξει τις διαθέσεις του να περιοριστεί ο ρόλος του Ταμείου και της αμερικανικης κυβέρνησης στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και πάντως να περιορίσει την χρηματοδότηση του Οργανισμού από τις ΗΠΑ, που είναι και ο μεγαλύτερος «μέτοχος» του Ταμείου

 

β) η  κατάσταση στο Αιγαίο, όπου αφενός το προσφυγικό αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή και, αφετέρου, η Τουρκία τηρεί στάση επιθετική και επεκτατική. 

 

γ) τα αμερικανικά αιτήματα για την δημιουργια μίας νέας βάσης στην Ελλάδα, δεδομένης της συνεχιζόμενης πολεμικης σύγκρουσης στην Συρία. Συμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική/ΝΑΤΟϊκή πλευρά έχει ζητήσει να υπάρξει μία νέα βάση στην Κάρπαθο, καθώς εκείνη της Σουδας βρίσκεται από επιχειρησιακη άποψη στα όριά της.

 

Άγγελος Κωβαίος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:33 - 18 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.