ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ-Κυριάκος:«Ας δούμε τι θα γίνει στην αξιολόγηση και τα ξαναλέμε…»

09:00 - 14 Φεβ 2017 | Πολιτική
Μέρκελ-Κυριάκος:«Ας δούμε τι θα γίνει στην αξιολόγηση και τα ξαναλέμε…»
Αναγνωριστικό χαρακτήρα είχε η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βερολίνο, όπου σύμφωνα με τα όσα διαφάνηκαν κυριάρχησε η συζήτηση για την εκκρεμούσα αξιολόγηση, αλλά και μία διαβεβαίωση εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ: ότι μία κυβέρνηση δική του είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα εντός του στενού πυρήνα του ευρώ.

Η συγκεκριμένη επισήμανση έχει ιδιαίτερη αξία, δεδομένης της εντεινόμενης συζήτησης περί Grexit που έχει αναθερμανθεί στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους, όσο και μέσω δημοσιευμάτων σε μεγάλα και έγκυρα έντυπα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμούσε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις του προέδρου της ΝΔ. Παράλληλα εκτιμάται ότι συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα, είτε η εκκρεμούσα αξιολόγηση ολοκληρωθεί από την σημερινή κυβέρνηση είτε όχι, οπότε η ΝΔ θα «κληρονομήσει» τα βάρη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

 

Όπως μετέδιδαν πηγές που απηχούν τις διαθέσεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η εικόνα που επικρατεί στο Βερολίνο είναι μεν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ένας λαϊκιστής πολιτικός, την ίδια στιγμή δε υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τις πραγματικές του προτάσεις, οι οποίες αφενός δεν έχουν ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί και αφετέρου περιλαμβάνουν μία προβληματική - για τους Γερμανούς θέση - περί μείωσης των στόχων των πρωτογενών ελλειμμάτων.

 

Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί κατά την συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη το πρωί.

 

Από το περιβάλλον της καγκελαρίου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως αποφεύχθηκε κάθε διαρροή για το ακριβές περιεχόμενο της μεταξύ τους συζήτησης.

 

Σύμφωνα όμως με πηγές που γνωρίζουν τις διαθέσεις που επικρατούν στο Χριστινοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, η κυρία Μέρκελ είναι αποφασισμένη να τηρήσει στάση αναμονής μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το σκηνικό στο πεδίο της αξιολόγησης και των διαθέσεων της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.

 

Όπως μεταδίδουν πρόσωπα που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης, η κυρία Μέρκελ έχει αποφασίσει να είναι πολύ προσεκτική ως προς την προεκλογική διαχείριση του ελληνικού ζητήματος εν όψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου και δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε δηλώσεις ή ενέργειες που θα πυροδοτήσουν πολιτική ένταση στην Ελλάδα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ κρίνεται σημαντική από πολιτικής απόψεως, όμως εκτιμάται και ότι προς το παρόν είναι απλώς ένα βήμα για την επόμενη ημέρα στην χώρα, χωρίς εγγυήσεις για το ποια θα είναι αυτή.

 

Άγγελος Κωβαίος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:59 - 14 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.