ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με γεύση από… Grexit επέστρεψε ο Μητσοτάκης από Βερολίνο

10:16 - 15 Φεβ 2017 | Πολιτική
Με γεύση από… Grexit επέστρεψε ο Μητσοτάκης από Βερολίνο
Με ανάμεικτες εντυπώσεις και πάντως χωρίς κάτι χειροπιαστό από τις συναντήσεις του με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέστρεψε από την Γερμανία ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις έγιναν μεν σε καλό κλίμα, όμως ο πρόεδρος της ΝΔ ήλθε αντιμέτωπος με δύο στοιχεία που θα πρέπει να συμπεριλάβει πλέον στον δικο του σχεδιασμό:

  • Το πρώτο είναι πως δεν φάνηκε να λαμβάνει από την γερμανική πλευρά κάποια ένδειξη ενθάρρυνσης ως προς το αίτημα του για πρόωρες εκλογές, ενώ - προφανώς - άγνωστες παραμένεουν οι αντιδράσεις του κ. Σόιμπλε ως τις προτάσεις της ΝΔ για χαμηλότερα πλεονάσματα της τάξεως του 2% (κάτι που δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως σε αυτήν την φάση να δεχθεί το γερμανικό υποθργείο Οικονομικών, δεδομένης της εκκρεμότητας με την αξιολόγηση που προβλέπει υψηλότερα πλεονάσματα). 
  • Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η συζήτηση περί Grexit στην Γερμανία και ειδικότερα στους κύκλους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, είναι όχι απλώς ζωντανή, αλλά και επίμονη σε κάποιες περιπτώσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη κρίνεται μεν σημαντικό, φαίνεται δε ότι τα αποτελέσματά του δεν μπορεί να είναι άλλα από αυτά μίας πρώτης αναγνωριστικής επαφής με την κυβέρνηση του Βερολίνου.

 

Πλην όμως, υπάρχει και μία καθοριστικής σημασίας ιδιαιτερότητα στην παρούσα συγκυρία, που διαμορφώνει τα δεδομένα της συνάντησης: αφενός μεν στην Ελλάδα είναι προς το παρόν άγνωστο πότε θα γίνουν εκλογές, ώστε αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η ΝΔ να αναλάβει την διακυβέρνηση.

 

Αφετέρου δε στην Γερμανία διεξάγονται εκλογές τον Σεπτέμβριο και δεν θεωρειται δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει την ίδια σύνθεση είτε ως προς τον συνασπισμό κομμάτων που την απαρτίζουν ούτε ως προς τα πρόσωπα.

 

Και πάντως, όλα αυτά καθορίζονται από την μεγάλη εκκρεμότητα που κρατά ανοιχτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Άγγελος Κωβαίος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:16 - 15 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.