ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συζήτηση για παραιτήσεις βουλευτών,παρά το «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα»

11:10 - 17 Φεβ 2017 | Πολιτική
Συζήτηση για παραιτήσεις βουλευτών,παρά το «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα»
Του Άγγελου Κωβαίου Το κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένει το μεγάλο μυστήριο των ημερών, όμως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται οι ανησυχούντες βουλευτές, εν οψει της λήψης νέων μέτρων.

Πρώτος της περιόδου αυτής ήταν ο Νίκος Μανιός, ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου. 

 

Στους διαδρόμους της Βουλής είναι κάποιες φορές αισθητός ο προβληματισμός διαφόρων. Η προθυμία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να βουτήξουν ακόμη βαθύτερα στο μνημόνιό τους είναι περιορισμένη, αν και προς το παρόν φαίνεται για τους περισσότερους να επικρατεί η επιθυμία τους να παραμείνουν στην Βουλή. 

 

Κατά κάποιες πληροφορίες, υπάρχουν πέντε-έξι βουλευτές, που μάλλον προσανατολίζονται στο να μην ψηφίσουν. 

 

Καθόλου βέβαιο δεν είναι όμως ότι η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση, ώστε να βρεθούν απέναντι στο δίλημμα. Αλλωστε η επίσημη κυβερνητική γραμμή επανήλθε στο «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα». 

 

Αν και εφόσον κλείσει η αξιολόγηση, οι βουλευτές της Αριστεράς που έχουν τις επιφυλάξεις τους, έρχονται αντιμέτωποι με τους όρους του «προγαμιαίου» συμβολαίου που είχαν υπογράψει, λίγο προτού κερδίσουν τις εκλογές του 2015. Με βάση αυτό, όποιος διαφωνεί, πρέπει να παραδίδει την έδρα του.

 

Αυτό δήλωσε με τον (πάντοτε) εμφατικό του τρόπο ο Μάκης Μπαλαούρας την Πέμπτη:«Κινούμαστε συλλογικά και όχι με αντάρτικο. Αν κάποιος θεωρήσει ότι το πακέτο των μέτρων είναι ακραίο και διαφωνεί, μπορεί να διαχωρίσει τη θέση του και να παραιτηθεί…». 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που είπε ο κ. Μπλαούρας είχε ήδη διαμηνυθεί στους βουλευτές της πλειοψηφίας της προηγούμενες εβδομάδες. 

 

Η αντίφαση που διαμορφώνεται πάντως εντείνει την γενικότερη αβεβαιότητα. Από την μία οι διαφωνούντες καλούνται να παραιτηθούν, από την άλλη η προθεσμία για το eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας έχει ήδη χαθεί και συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αγωνία δεν φαίνεται να έχει κανείς στην κυβέρνηση, πέρα από κάποιους βουλευτές για την στιγμή που θα χρειαστεί να πουν πάλι «ναι σε όλα».

 

Οι εκδηλώσεις αυτών των τάσεων και διαθέσεων, διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας και φανερώνουν το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε κάποιοι παραιτηθούν και παραμείνουν στην Βουλή, είτε παραδώσουν την έδρα τους και αποχωρήσουν, γενική είναι η αίσθηση πως το κλίμα για το Μέγαρο Μαξίμου θα βαρύνει πολύ, εφόσον έλθει ένα νέο πακέτο μέτρων προς ψήφιση στην Βουλή. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.