ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσδοκίες για πολιτική λύση στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ

13:27 - 19 Φεβ 2017 | Πολιτική
Προσδοκίες για πολιτική λύση στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ
Το ενδιαφέρον της εβδομάδας που αρχίζει δεν εστιάζεται τόσο στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup όπου το «ελληνικό ζήτημα» έχει εγγραφεί τελευταίο στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης, όσο στις συναντήσεις κορυφής που ανακοίνωσε ότι θα έχει η Άγκελα Μέρκελ την προσεχή Τετάρτη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Τα σενάρια που διοχετεύθηκαν τις προηγούμενες ώρες στον γερμανικό τύπο προϊδεάζουν για μια πολιτικού χαρακτήρα λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου το μεν Ταμείο να παραμείνει έστω με μικρότερη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, η δε Γερμανίδα καγκελάριος να διώξει μέχρι το 2018 από το τραπέζι το «ενοχλητικό» θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους σε μια περίοδο όπου στη χώρα της κλιμακώνεται ο προεκλογικός ανταγωνισμός.

 

Ευκλείδης: Να τα βρουν ΔΝΤ και Γερμανοί- Ολλανδοί

 

Φανερώνοντας τις προσδοκίες της Αθήνας από αυτές τις συναντήσεις ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε, όμως, αποφασιστικότητα εκ μέρους του Ταμείου.

 

Συνεπώς, εάν το ΔΝΤ θέλει να ενταχθεί, θα πρέπει αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις από εμάς, συμφωνώντας, ταυτόχρονα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ομοίως, ορισμένοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας  χρειάζονται τη συμμετοχή του ΔΝΤ, και θα πρέπει να καταλήξουν σε έντιμο συμβιβασμό για το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

 

Οι ελπίδες πάντως να βγει κάτι θετικό από το αυριανό Eurogroup, όπου θα εξεταστεί η πρόοδος στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις (εργασιακά, ενεργειακά κ.α.), το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και ενδεχομένως και το ζήτημα των μέτρων για το χρέος, είναι αισθητά περιορισμένες, παρά το κύμα συμπάθειας που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα υπέρ της Ελλάδας, από σειρά κοινοτικών αξιωματούχων.

 

Οι επόμενοι σταθμοί

 

Στο παιχνίδι του (χαμένου) χρόνου στο οποίο επιμένει να ασκείται ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας υπολογίζοντας στην ανησυχία της Ευρώπης από μια πιθανή αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς με βεβαιότητα ότι θα προκύψουν σημαντικές ειδήσεις από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ το οποίο συνεδριάζει με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική στις 9 Μαρτίου.

 

Περισσότερο πιθανό, είναι –με βάση το καλό σενάριο-η πολυπόθητη ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση να συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας, στις 27 Απριλίου και ενώ θα έχουν προηγηθεί οι δημοσιοποιήσεις της Eurostat για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας το 2016, που αναμένεται να είναι θετικές αλλά και οι εαρινές προβλέψεις του ΔΝΤ το οποίο αμβλύνοντας την στάση του διαμηνύει τώρα ότι δεν θα είχε πρόβλημα να αλλάξει τις εκτιμήσεις του.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.