ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Στο ίδιο έργο θεατές και ο φόβος του μουντζούρη

11:34 - 21 Φεβ 2017 | Πολιτική
ΝΔ: Στο ίδιο έργο θεατές και ο φόβος του μουντζούρη
Ομοβροντία επικριτικών σχολίων προκάλεσε στην Αντιπολίτευση η κατ΄ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας με βάση την οποία το κουαρτέτο θα επιστρέψει από την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα για ουσιαστικές διαβουλεύσεις.

Όλες οι πτέρυγες της Βουλής συμφωνούν στην διαπίστωση ότι αυτήν τη φορά το Μαξίμου ξεπέρασε τον εαυτό του, εξαπολύοντας μια επικοινωνιακή επίθεση άνευ προηγουμένου στην οποία, όπως υπογραμμίζουν εμφανίστηκε ως νίκη κατά της λιτότητας, η αποδοχή επαχθών μέτρων, χωρίς υπαρκτά ανταλλάγματα.

 

Για την ώρα, το ύψος της λυπητερής δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Θεωρείται όμως βέβαιο στα κομματικά γραφεία, ότι η αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του Προγράμματος, το 2018, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου στην περιοχή των 6.000 ευρώ, νέες περικοπές στις συντάξεις και αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων χωρίς δικαίωμα πολιτικής παρέμβασης.

 

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν στελέχη όλων των κομμάτων, η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε κάτι απτό στο ζήτημα του χρέους, ενώ η προοπτική της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση παραμένει μακρυνή και αβέβαιη.

 

Επί της ουσίας, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, η κυβέρνηση στο παιχνίδι του «χαμένου χρόνου» όπου εξαντλείται, εξασφάλισε την παράταση της διαπραγμάτευσης προσδοκώντας ότι προσεχώς θα διαμορφωθούν ευνοϊκότεροι συσχετισμοί στην Ευρώπη και ότι η εμπλοκή του ελληνικού ζητήματος στον προεκλογικό αγώνα άλλων χωρών θα οδηγήσει σε καλύτερη συμφωνία.

 

Τι φοβάται η ΝΔ

 

Στην οδό Πειραιώς ειδικότερα, όπου στεγάζεται η ΝΔ, προβλέπουν ότι είναι πολύ πιθανό το Μαξίμου και η ηγετική ομάδα να διαμορφώνουν τις κινήσεις τους και με βάση την εκδοχή να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις ακόμα και πέρα από τον προσεχή Ιούλιο, στα όρια του πιστωτικού γεγονότος, και να ξαναζήσουμε μια επανάληψη του 2015 και στο επίπεδο των πολιτικών εξελίξεων.

 

Αυτό όπως ανησυχούν, θα σημάνει απόλυτη στάση πληρωμών σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και δήμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος με συνέπεια σε περίπτωση εκλογών η επόμενη κυβέρνηση να μην έχει κανένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Επισημαίνεται ότι τον Ιούλιο υπάρχει μια μεγάλη λήξη ομολόγων άνω των 7 δις ευρώ τα οποία το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να καλύψει όπως λένε από το κοινό ταμείο των ΝΠΔΔ που διαχειρίζεται η Ε.Ε.

 

Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, είχε καταγράψει προ τριών μηνών την κίνηση της κυβέρνησης η οποία ζήτησε να πληροφορηθεί την εικόνα των αποθεματικών των Νομικών Προσώπων και έχοντας υπόψιν συγκεκριμένες κυβερνητικές διαρροές στον Τύπο, διαμήνυσε αυστηρά:

 

«Οι κ. Τσίπρας - Καμμένος ετοιμάζονται να επαναλάβουν το ίδιο καταστροφικό έργο του 2015: Εσωτερική στάση πληρωμών σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και δήμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΝΔ επισημαίνει πως κάτι τέτοιο θα στραγγαλίσει την πραγματική οικονομία, θα βυθίσει τη χώρα στην ύφεση, θα οδηγήσει σε νέα μείωση συντάξεων και θα εκτοξεύσει την ανεργία.

 

Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να βάλει χέρι στα αποθεματικά των συνταξιούχων. Την προειδοποιούμε να μην το επιχειρήσει σε καμία περίπτωση».

 

Ο φόβος του «μουντζούρη» είναι πρόδηλος…

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.