ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στάση αναμονής από τους «αγχωμένους» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα-αντίμετρα

09:25 - 13 Μαρ 2017 | Πολιτική
Στάση αναμονής από τους «αγχωμένους» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα-αντίμετρα
Του Σπύρου Πολυχρονόπουλου Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές μπαίνει στην τελική της ευθεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα αυτοί που εκλέγονται στην επαρχία διανύουν μία περίοδο έντονης ανησυχίας, ελπίζοντας πως τελικά θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, μία συμφωνία που θα μπορούν να… πλασάρουν στους ψηφοφόρους τους.

 

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως οι Νίκος Παππάς, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιώργος Σταθάκης προσπαθούν να ζεστάνουν το κλίμα και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως το δημοσιονομικό κόστος της συμφωνίας θα είναι μηδενικό.

 

Αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο για τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να ψηφίσουν πιο εύκολα τη συμφωνία, μαζί φυσικά με τα αντίμετρα, τα οποία περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία.

 

Στην πραγματικότητα αυτό είναι το μεγάλο άγχος των βουλευτών. Αν δηλαδή καταφέρει η κυβέρνηση να πετύχει μία συμφωνία με δελεαστικά αντίμετρα, όπως η μείωση φόρων και φυσικά η ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Για την ώρα οι περισσότεροι βουλευτές επιλέγουν το δρόμο της σιωπής για να μην εκτεθούν. Δεν εκδηλώνουν ούτε δυσαρέσκεια, ούτε ικανοποίηση. Παρακολουθούν τις εξελίξεις και περιμένουν. Συχνά – πυκνά ενημερώνονται για τις εξελίξεις από τα κομματικά όργανα και ελπίζουν πως στη Βουλή θα φτάσει τελικά μια «βολική» συμφωνία, που θα είναι σε θέση να την πουλήσουν στις περιφέρειές τους.

 

Είναι ξεκάθαρο πως κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά από την άλλη μεριά η πίεση που ασκείται από τον κόσμο είναι μεγάλη και οι βουλευτές ελπίζουν πως αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο, θα φέρει μία καλή συμφωνία, που δεν θα μοιάζει με τις προηγούμενες που είχαν βαριά μέτρα, αλλά θα περιέχει όντως και σημαντικά αντίμετρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.