ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς πυξίδα στα ελληνοτουρκικά-Ο «καυτός» συνδυασμός των δηλώσεων Καμμένου-Κατρούγκαλου

11:13 - 15 Μαρ 2017 | Πολιτική
Χωρίς πυξίδα στα ελληνοτουρκικά-Ο «καυτός» συνδυασμός των δηλώσεων Καμμένου-Κατρούγκαλου
Του Άγγελου Κωβαίου Η παντελής έλλειψη συντονισμού και στρατηγικής στο νευραλγικό πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναδείχθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου για ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν οι τόυρκοι αξιωματούχοι προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Θράκη, εν όψει δημοψηφίσματος.

Σε μία περίοδο κατά την οποία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος με αλλεπάλληλες δηλώσεις του είχε ανεβάσει επικίνδυνα την ένταση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας - σε βαθμό να έχει φθάσει να προαναγγέλλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο τον Ιούνιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών άνοιξε άλλο θέμα. 

 

Αναγνωρίζοντας με την δήλωσή του ότι η Θράκη θα μπορούσε να είναι πεδίο προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Ερντογάν, διαμόρφωσε την εντύπωση ότι στην περιοχή κατοικούν Τούρκοι ψηφοφόροι. Κάτι που ως γνωστόν δεν ισχύει, καθώς οι μειονότητα της Θράκης αποτελείται από έλληνες πολίτες, οι οποίοι ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. 

 

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του, ο κ. Κατρούγκαλος, οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απαγόρευση πολιτικής συγκέντρωσης για το δημοψήφισμα της Τουρκίας στο Ρότερνταμ, είπε πως «ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να επιτρέπονται τέτοιες συγκεντρώσεις». Και όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια συγκέντρωση και στη χώρα μας, είπε: «εμείς προσπαθούμε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές. Έχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη».

 

Ο συνδυασμός των δηλώσεις Καμμένου - Κατρούγκαλου θεωρείται από πολιτικούς παράγοντες με εμπειρία στα εξωτερικά θέματα, στοιχείο που φανερώνει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται ευαίσθητα ζητήματα. 

 

Σε μία περίοδο δε κατά την οποία η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρώπης έχει ανέβει επικίνδυνα, η χώρα μοιάζει να πορεύεται χωρίς στοιχειώδη στρατηγικό σχεδιασμό, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. 

 

Και όπως επίσης επισημαίνεται, ο συνδυασμός αυτός με την χαλαρότητα που φαίνεται ότι επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν δημιουργούν κανένα αίσθημα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα ελληνουτουρκικά.  

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε με κοινη δήλωση των κκ. Κουμουτσάκου και Καλαφάτη σχετικά με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου: «Ασυγχώρητη άγνοια ή βαριά επιπολαιότητα προδίδουν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου. Ως Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών οφείλει να γνωρίζει ότι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες. Επομένως, δεν έχουν καμία εμπλοκή με τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, ούτε βέβαια με το επικείμενο δημοψήφισμα». 

 

Το θέμα έφερε με ερώτησή του στην Βουλή ο Δ. Σταμάτης, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος μιλάει για κριτική που γίνεται σε «ανύπαρκτες δηλώσεις του περί δήθεν προσκλήσεων σε προεκλογικές τούρκικες συγκεντρώσεις και για ηχείο αναμετάδοσης της μονταζιέρας κίτρινων ΜΜΕ».  

Τελευταία τροποποίηση στις 11:28 - 15 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.