ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις Μαξίμου σε Τσακαλώτο για «συμμόρφωση» με τους θεσμούς

23:03 - 27 Μαρ 2017 | Πολιτική
Πιέσεις Μαξίμου σε Τσακαλώτο για «συμμόρφωση» με τους θεσμούς
Σε ενδοκυβερνητικό θρίλερ μετατρέπεται η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και ενώ από την πλευρά των δανειστών διακινείται η αίσθηση ότι οι συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας κατέληξαν σχεδόν σε συμφωνία.

Πλην όμως, εμπλοκή της τελευταίας στιγμής προκέκυψε όταν ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε αιφνιδιαστικά επιστολή στην ηγεσία της ΕΕ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, θέτοντας ζήτημα ευρωπαϊκού κεκτημένου για τα εργασιακά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει νέα γραπτή δέσμευση της ελληνικής πλευράς για τήρηση των συμφωνηθέντων, προκειμένου να επιστρέψουν και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είτε εσπευσμένως έως τις 7 Απριλίου είτε με απώτατο όριο τις 22 Μαΐου. 

Το θέμα όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει κολλήσει στην ενδοκυβερνητική σοβούσα σύγκρουση, επειδή το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να στείλει καμία γραπτη δέσμευση και παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών. 

Η εξέλιξη αυτή φέρνει και πάλι στην επιφάνεια την αξίωση του Ευκλ. Τσακαλώτου και  μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζεται από την ομάδα των 53+, για συλλογική ανάληψη ευθύνης από την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος. 

Είναι άγνωστο - κατά πολλούς αμφίβολο - αν ο κ. Τσακλώτος θα στείλει μία ακόμη επιστολή συμμόρφωσης προς τους θεσμούς και υπό αυτήν την έννοια μία εμπλοκή δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Από το σημείο αυτό κι έπειτα έχουν αρχίσει να αναζωπυρώνονται και πάλι σενάρια που θέλουν τον υπουργό Οικονομικών να εγκαταλείπει την θέση του και να αντικαθίσταται από άλλο πρόσωπο (ακούγεται το όνομα του Γ. Χουλιαράκη), προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. 

Παρά ταύτα ακόμη και αυτό το σενάριο δεν απομακρύνει τα σύννεφα από την διαπραγμάτευση, καθώς μία ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το εσωκομματικό κλίμα.

Οι εξελίξεις των επόμενων ωρών και ημερών αναμένεται με βάση αυτά ότι θα είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, αλλά και για τις ενδοκυβερντικές ισορροπίες και την σταθερότητα του ίδιου του κυβερνητικού σχήματος. 

 

Άγγελος Κωβαίος

Τελευταία τροποποίηση στις 23:38 - 27 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.