ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας πετά μπάλα στην εξέδρα μετά τα...γκολ των δανειστών

08:05 - 28 Μαρ 2017 | Πολιτική
Ο Τσίπρας πετά μπάλα στην εξέδρα μετά τα...γκολ των δανειστών
Του Άγγελου Κωβαίου Με πρώτη κίνηση την στροφή στην σκανδαλολογία και πετώντας «την μπάλα στην εξέδρα», επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης.

Με την εκκρεμότητα να παραμένει και να διαμορφώνει ένα ιδιαιτέρως πιεστικό περιβάλλον, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση αναμένεται να αφιερώσουν μία ολόκληρη ημέρα για την συζήτηση που έχει προγραμματιστεί στην Βουλή την Τρίτη, με θέμα την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά της περιόδου υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συζήτηση αναμένεται να μιλήσει και ο κ. Τσίπρας, κάτι που προμηνύει μία εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση και όχι μόνο για τα εξοπλιστικά. Η προσπάθεια της κυβέρνησης κατά τις εκτιμήσεις όλων θα στραφεί στην καλλιέργεια της ψευδαίσθησης του «ηθικού πλεονεκτήματος».

 

Επειτα από τα άσφαιρα των προσπαθειών του με τις κινήσεις εντυπωσιασμού και την  επιστολή για το κοινωνικό κεκτημένο προς τους – ουσιαστικά αναρμόδιους σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση – επικεφαλής της ΕΕ και της Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα στο εσωτερικό της χώρας. Και φαίνεται ότι επιστρατεύει τα γνωστά «βεγγαλικά».  Όμως η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης καθώς οι πιέσεις των δανειστών παραμένουν έντονες σε όλα τα πεδία.

 

Η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων παραμένει άγνωστη και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η ημερομηνία της 7ης Απιριλίου είναι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την ύπαρξη συμφωνίας. 

 

Το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι πλέον τουλάχιστον αβέβαιο και δεν προμηνύει γραμμικές εξελίξεις:

  • Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης θέτει και πάλι ζήτημα για την παραχώρηση της ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα κεντρικά ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί «στον κανιβαλισμό» που επιχειρείται
  • Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας διατυπώνει μία από τις πλέον δραματικές προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι θα είναι κρίμα να χαθούν όλα τώρα που έχει διανυθεί περίπου το 90% της διαδρομής
  • Αλλοι παράγοντες όπως ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος και ο Ευ. Βενιζέλος προβλέπουν 4ο μνημόνιο
  • Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν εναγωνίως ένα πολιτικό σήμα από τον Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να έχουν ένα άλλοθι για την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων – αν φτάσει σε αυτό το σημείο η πρόοδος της συζήτησης με τους δανειστές.
  • Εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να περάσει η μείωση του αφορολόγητου, όπου σύμφωνα με διαρροές και πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ήδη υποχωρήσει, ελπίζοντας να κερδίσει κάτι άλλο σε κάποιο άλλο πεδίο.
  • Οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά αρνητικές για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ειδικά στην Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ πέρασαν επιτυχώς το πρώτο τεστ αντοχής στις εκλογές του Ζάαρλαντ, όπου και συνέτριψαν τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς. Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μία επίδειξη ισχύος ανακηρύχθηκε υποψήφιος από τις οργανώσεις του κόμματός του  για τις επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, με συντριπτικά ποσοστά.

Υπό αυτές τις συνθήκες και αφότου ολοκληρωθεί αυτή η φάση των επικοινωνιακών ελιγμών της κυβέρνησης, τον λόγο θα έχουν τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, όποτε συνεδριάσουν και πάντως πριν την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, τα στελέχη του κόμματος θα κληθούν είτε να παραβλέψουν αποφάσεις του συνεδρίου τους του 2016 και δηλώσεις ότι δεν ψηφίζουν μέτρα (πχ. για ΔΕΗ, εργασιακά κλπ.), είτε να προετοιμάσουν άλλη μία «ηρωική» περίοδο, με άγνωστη και πάντως περιπετειώδη κατάληξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.