ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεροβασίλη: Μεταφέρουμε τεχνογνωσία από τον ΟΟΣΑ

16:59 - 24 Απρ 2017 | Πολιτική
Γεροβασίλη: Μεταφέρουμε τεχνογνωσία από τον ΟΟΣΑ
Μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ΟΟΣΑ προανήγγειλε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα. Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι, κατόπιν της πρόσκλησης του κυρίου Λουίζ Ντε Μέλο.

Στα βασικά σημεία της ομιλίας της, η κα. Γεροβασίλη, τόνισε πως:

* Στρατηγικός μας στόχος είναι να τις ενισχύσουμε, ιδίως στον τομέα της ψηφιακής ηγεσίας. Στο μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, οι ψηφιακές δεξιότητες και η ψηφιακή ηγεσία είναι βασικές παράμετροι για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.Προτεραιότητά μας είναι η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας ως ένα επιπλέον εργαλείο για την εφαρμογή των αρχών της χρηστής και της ανοικτής διακυβέρνησης. Αλλά και ως το κύριο κανάλι για την επικοινωνία του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

* Με την "Ηλεκτρονική Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση Δικαιολογητικών", ένας σημαντικός αριθμός δικαιολογητικών, που προσδιορίζονται ήδη σε τρία (3) εκατομμύρια ετησίως, θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί. Δεν θα απαιτείται, πλέον, από πολίτες και επιχειρήσεις να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά που εντάσσονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Αναζήτησης.

Tα ΚΕΠ θα μετεξελιχθούν, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες υπηρεσίες με τεχνολογίες και υποδομές. Οι νέες αυτές υπηρεσίες θα απευθύνονται τόσο στους πολίτες, όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ήδη ξεκινήσει στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως φυσικά τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωπαϊκές κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς, η οποία θα παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και βοήθεια για την υλοποίηση σημαντικών έργων και πολιτικών.

Με τους εκπροσώπους από τον ΟΟΣΑ εγκαινιάζουμε τη συνεργασία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την από κοινού εφαρμογή στοχευμένων έργων που θα λειτουργήσουν ως καταλύτες στην κατεύθυνση ενός ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας "Digital Coalition for Digital Jobs", το Υπουργείο μας έχει ήδη οριστεί ως συντονιστής φορέας για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συνασπισμού, που θα αποτελείται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στόχος είναι η δημιουργία και υλοποίηση ενός Εθνικού Προγράμματος Δράσης για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα, όπου θα δοθεί επιπλέον βαρύτητα σε δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

* Η πλατφόρμα ΝΕΟΣ ΕΡΜΗΣ θα αναπτυχθεί περαιτέρω με βελτιώσεις στη διαλειτουργικότητα των υπαρχόντων επιμέρους συστημάτων. Η νέα πλατφόρμα θα περιέχει επίσης πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τους επιχειρηματίες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

* Σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Συνταγματική Αρχή "Συνήγορο του Πολίτη", προωθούμε την εξωδικαστική επίλυση διοικητικών διαφορών μέσω διαδικασιών διαμεσολάβησης, ενώ παράλληλα προωθούμε την υιοθέτηση και δημοσίευση οδηγού για την προτυποποίηση παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών. Επίσης, για πρώτη φορά, το Δημόσιο θα συνεργαστεί με την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή για την ενίσχυση της Διαφάνειας, με στόχο την καλύτερη και πιο άμεση ενσωμάτωση κανόνων διαφάνειας στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

* Εγγυητής της άμεσης και αποτελεσματικής υλοποίησης όλων των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση τίθεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης. Λειτουργώντας ως επιτελικό κέντρο συντονισμού, το εν λόγω Συμβούλιο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, επικυρώνοντας συλλογικά σε κυβερνητικό επίπεδο την επιλογή, το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης των μέτρων που συνιστούν τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημόσια διοίκηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.