ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φοβούνται τρίτη αξιολόγηση ενώ δεν έχουν κλείσει ακόμη την δεύτερη

10:34 - 29 Απρ 2017 | Πολιτική
Φοβούνται τρίτη αξιολόγηση ενώ δεν έχουν κλείσει ακόμη την δεύτερη
Ενώ η δεύτερη αξιολόγηση κατά τα λεγόμενα Πρωθυπουργού, υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θεωρείται ζήτημα ημερών έως ότου ολοκληρωθεί, όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν αρχίσει να σκέφτονται την… τρίτη αξιολόγηση που ακολουθεί.

«Εκεί τα πράγματα θα είναι πραγματικά δύσκολα και οι πιέσεις μεγάλες. Από την τρίτη αξιολόγηση κρίνεται αν η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και κανείς δεν πρόκειται να μας χαριστεί», ανέφερε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός. Η ίδια πηγή «βλέπει» υπό αυτούς τους όρους την κυβέρνηση να δοκιμάζεται σε οριακό σημείο από τα τέλη του έτους, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις.

 

Υπό αυτήν την έννοια, το μόνο που έχει καταφέρει η κυβέρνηση έπειτα από καθυστερήσεις μηνών και αύξηση του «λογαριασμού», είναι να έχει κερδίσει στην ουσία ένα εξάμηνο έως ότου φθάσει στην τελική κρίση. Και πάντως σε αυτό το χρονικό διάστημα τοποθετούνται πλέον και οι όποιες πολιτικές εξελίξεις. 

 

Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από τις δραματικές καθυστερήσεις στην δεύτερη αξιολόγηση, δημιουργεί ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για την επόμενη διαδικασία. Και αυτό όχι μόνο επειδή οι δανειστές θα είναι αμετακίνητοι, αλλά και επειδή η κυβέρνηση θα χρειάζεται το σύνθημα της «εξόδου από τα μνημόνια» για να πάει σε εκλογές. Στο σημείο αυτό, κάποιοι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι στην ίδια ακριβώς θέση είχε βρεθεί η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 και τότε δεν είχε κλείσει η αξιολόγηση – δεδομένων όμως και των εκλογών με τις οποίες είχε δεσμεύσει την διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως τώρα τα πολιτικά δεδομένα να επιδράσουν όμως διαφορετικά...

 

Οι ενδείξεις που υπάρχουν προκαλούν ήδη αγωνία σε πολλούς βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βλέπουν ότι η συζήτηση για το χρέος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί της τρόικας παράλληλα με την τελική αξιολόγηση και συγχρόνως εκτιμούν ότι τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η διαδικασία θα δημιουργήσουν ένα ακόμη υπαρξιακό πρόβλημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για παράδειγμα, οι συζητήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει για απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων ώστε να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του έτους ή τα άλλα μέτρα που θα συνδυάζουν δημοσιονομικές ρυθμίσεις με ιδιωτικοποιήσεις κ.ά., θα σημάνουν την οριστική αποσύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι είχε υποσχεθεί προεκλογικά.  

 

Μεταξύ άλλων, στην τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνονται:

 

- ιδιωτικοποιήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ εντός του 2017 αλλά και νέες,

 

- σειρά ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό και τη φορολογία (κατάρτιση νέου κώδικα φορολογίας για να απλουστευθεί η σημερινή νομοθεσία

 

- εκκρεμότητες στον τομέα της ενέργειας και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

 

Άγγελος Κωβαίος 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:40 - 29 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.