ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας χρόνου για συμφωνία στο Eurogroup με ανοιχτά πλεονάσματα-χρέος

12:51 - 02 Μαϊ 2017 | Πολιτική
Αγώνας χρόνου για συμφωνία στο Eurogroup με ανοιχτά πλεονάσματα-χρέος
Στην γραμμή ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι «πολιτικά διαχειρίσιμη» θα κινηθεί προσεχώς το Μαξίμου προκειμένου η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συμπαγής, να στηρίξει ομόθυμα τα νέα επαχθή μέτρα του συμπληρωματικού Μνημονίου, έχοντας ως επικοινωνιακό έρεισμα τα ανταποδοτικά αντίβαρα αλλά και τη ρύθμιση του χρέους, το «ιερό δισκοπότηρο» της συγκυβέρνησης.

Ανησυχία παρασπονδιών δεν υφίσταται και το έχουν υπογραμμίσει δημόσια αυτό στελέχη όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που γνωρίζουν εις βάθος την ανθρωπογεωγραφία και τις διαθέσεις που επικρατούν στην Κουμουνδούρου και το Κοινοβούλιο.

Και βεβαίως ισχύει αυτό που έχει διαμηνυθεί εγκαίρως από την πρωθυπουργική ομάδα ότι «κανείς δεν είναι πιο αριστερός από τον Τσίπρα» ώστε να αρνηθεί να δώσει την ψήφο του, σε συνδυασμό με την προειδοποίηση ότι αν τελικά δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα, «τότε δεν υπάρχει και κανένα νόημα να εφαρμόσουμε και εμείς τα μέτρα του 1% για το 2019 και το 1% για το 2020».

Μπροστά της η κυβέρνηση έχει τώρα έναν ακόμα αγώνα δρόμου προκειμένου η συμφωνία που θα περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων, αρνητικών και θετικών -τα οποία θα εφαρμοστούν υπό σοβαρότατες προϋποθέσεις- να έχει ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τις 20 Μαΐου- κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή, μετά το επίσημο πρωθυπουργικό ταξίδι στην Κίνα (13-14 του μηνός).

Με βάση τον τρέχοντα προγραμματισμό, στη συνέχεια οι θεσμοί θα έχουν τον χρόνο να γράψουν το compliance report (έκθεση συμμόρφωσης) και να το καταθέσουν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου για να μπει και τυπικά η σφραγίδα  της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, τουλάχιστον στο τεχνικό σκέλος.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου και θα ανοίξει η μακρόσυρτη, όπως προϊδεάζουν κύκλοι της ΕΚΤ, συζήτηση για το χρέος που θα επιτρέψει με τη σειρά της την πολυπόθητη ένταξη στο EQ.

Στην ατζέντα χρέος και πλεονάσματα

Η σχετική συζήτηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα διεξαχθεί στη βάση των αποφάσεων του περασμένου Μαΐου σύμφωνα με τις οποίες οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας (τόκοι και χρεολύσια) δεν θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ προκειμένου να σταματήσει η χώρα να δανείζεται μέσω του επίσημου τομέα και, αρχής γενομένης απο τον προσεχή Ιούλιο με μια διερευνητική έκδοση, να αναχρηματοδοτεί το χρέος της από τις αγορές.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως «αυτό το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup είναι ο βαθμός της εξειδίκευσης αυτών των μέτρων, έτσι ώστε και η Γερμανία να μην έχει πολιτικό πρόβλημα ενόψει εκλογών, αλλά και το ΔΝΤ να καλύπτεται και να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στην ανάλυση βιωσιμότητας που θα κάνει ώστε να βγάλει θετικό αποτέλεσμα».

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική θεωρείται και η σύνοδος G7 στο Μπάρι της Ιταλίας από τις 11 έως τις 13 Μαΐου, όπου θα βρίσκονται όλοι οι επικεφαλής των θεσμών, ενώ δεν αποκλείεται να συνεδριάσει και το Washington Group για το θέμα του χρέους, προκειμένου να βρεθεί μια συναινετική και ισορροπημένη διατύπωση που θα ικανοποιεί Ουάσινγκτον και Βερολίνο, λύνοντας ταυτόχρονα τα χέρια του Μ. Ντράγκι.

Προς το παρόν η πλευρά Σόϊμπλε κάνει λόγο για ένα «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα», όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται, ωστόσο, περισσότερη σαφήνεια για θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.«Η εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», είπε και πρόσθεσε:

«Η δουλειά συνεχίζεται. Ο στόχος είναι η αξιολόγηση του προγράμματος να μπορεί να ολοκληρωθεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου».

Υπό την προϋπόθεση ότι οι εξελίξεις θα κινηθούν ευθύγραμμα, το Μαξίμου διοχετεύει την πληροφορία ότι η αξίωση Σόϊμπλε για δεκαετή υψηλά πλεονάσματα στο 3,5% θα καμφθεί ώστε η υποχρέωση να ισχύσει μέχρι το 2022- κάτι που αντικειμενικά πάντως δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση.

ΕΚΤ: Έχουμε συμφωνία

Την επίτευξη εξάλλου προκαταρκτικής συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Σύμφωνα με αυτή, «οι τεχνικές ομάδες της ΕΚ, του ΕΜΣ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πακέτο πολιτικής για την υποστήριξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως αυτή τη δέσμη μέτρων πολιτικής. Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις προσεχείς εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο».

Πως το εξέλαβε η αγορά; Ασφαλώς με ανακούφιση, αλλά και με δικαιολογημένη καχυποψία, ιδίως σε ό,τι αφορά στη δέσμευση από την πλευρά των ελληνικών αρχών «να εφαρμόσουν ταχέως αυτή τη δέσμη μέτρων πολιτικής»...

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 12:56 - 02 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.