ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίρχνερ: Δεν μπορείς να είσαι σε μια διαρκή λιτότητα

19:22 - 07 Μαϊ 2017 | Πολιτική
Κίρχνερ: Δεν μπορείς να είσαι σε μια διαρκή λιτότητα
Η τέως πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, βρίσκεται στην Αθήνα και από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα, που επισκέφθηκε την Κυριακή, έστειλε μήνυμα ενάντια στη λιτότητα.

«Δεν μπορείς να είσαι σε μια διαρκή, σε μια αέναη λιτότητα, διότι τότε δεν αναπτύσσεσαι. Χρειάζεται να μπορέσεις να δώσεις αέρα, να μπορέσεις να δώσεις οξυγόνο και να δημιουργήσεις καταστάσεις που δεν θα είναι συνεχούς λιτότητας, θα είναι και ανάπτυξης», δήλωσε η τέως πρόεδρος της Αργεντινής.

 

Η Κίρχνερ τη Δευτέρα θα έχει ανταλλαγή απόψεων πάνω στα οικονομικά ζητήματα με τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό. «Αν και βεβαίως δεν μπορείς να παραλληλίσεις τις δύο καταστάσεις, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να ανταλλάσσουμε πληροφορίες γύρω από τα θέματα αυτά», εξήγησε.

 

Η κ. Φερνάντες μίλησε στους δημοσιογράφους για την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Αργεντινή, που το 2001 έφτασε να έχει χρέος «που υπερέβαινε το 150% του ΑΕΠ. Όταν ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Κίρχνερ κοίταξε να αναδιαρθρώσει το χρέος και μάλιστα δήλωσε στους διάφορους οργανισμούς που μας είχαν δανείσει ότι οι πεθαμένοι δεν πληρώνουν χρέη. Αυτό λοιπόν σήμαινε ότι θα έπρεπε να ξαναγεννηθεί η Αργεντινή, να ξεκινήσει εκ της τέφρας της να ανανεώνεται και να ληφθούν μέτρα για την οικονομική της ανόρθωση».

 

«Επαναδιαπραγματευτήκαμε το θέμα των τόκων και ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε την οικονομία μας με τα χρήματα που αντί να τα δώσουμε για την πληρωμή τόκων, τα δώσαμε στην υγεία, στην παιδεία και στην τεχνολογία. Με τον τρόπο αυτό ξεκινήσαμε να ξαναδημιουργούμε κάποια ρευστότητα, ώστε και το κράτος να μπορεί να ανορθωθεί και να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε ένα μέρος των υποχρεώσεών μας», συμπλήρωσε.

 

Η κ. Φερνάντες ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη δυνατότητα που της δόθηκε να επισκεφτεί ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων και να δει τα πράγματα «με τρόπο που δεν τα βλέπει άλλος», καθώς και τον ελληνικό λαό «για όλη την υποστήριξη και φροντίδα που προσφέρει στους πρόσφυγες και μετανάστες».

 

Όπως επεσήμανε, «η έλευση και η παρουσία εδώ ανθρώπων από τις εμπόλεμες ζώνες μάς δείχνει και την παραφροσύνη του πολέμου και βλέπουμε επίσης ότι έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι και αυτό είναι τραγικό για την ανθρωπότητα».

 

Επίσης, ζήτησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να πραγματοποιείται η συνένωση μεταξύ των οικογενειών, αλλά και τη συνδρομή της προς τις χώρες καταγωγής, «για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον» και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι σε αρκετές χώρες υπάρχει μια ξενοφοβία η οποία μπορεί να δίνει ψήφους σε κάποιους πολιτικούς αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι την κατάσταση».

 

Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Αργεντινή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δέχτηκε πλήθος μεταναστευτικών ροών - «οι παππούδες μου προέρχονται από την Ισπανία και οι παππούδες του συζύγου μου από την Κροατία και την Ελβετία» - αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν στην Αργεντινή που το 2001 αντιμετωπίσαμε μια οικονομική τραγωδία έρχονταν μεταναστευτικές ροές, όπως αυτό συμβαίνει σήμερα στη χώρα σας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.