ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

153 «ναι» στο πολυνομοσχέδιο-Τσίπρας: Βγαίνουμε από το Μνημόνιο-Μητσοτάκης: Παραιτηθείτε

00:11 - 19 Μαϊ 2017 | Πολιτική
153 «ναι» στο πολυνομοσχέδιο-Τσίπρας: Βγαίνουμε από το Μνημόνιο-Μητσοτάκης: Παραιτηθείτε
Χωρίς απώλειες, με τους 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να υπερψηφίζουν, πέρασε το βράδυ της Πέμπτης από τη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα, για την ολοκλήρωση της β` αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Μοναδική παραφωνία από την κυβέρνηση η Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία δεν ψήφισε το άρθρο 56 για τους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η βουλευτής είχε ενημερώσει την κυβέρνηση ότι δεν θα το ψηφίσει για προσωπικούς λόγους, θέση που έγινε αποδεκτή.

 

Ψήφισαν συνολικά 281 βουλευτές εκ των οποίων 153 ψήφισαν υπέρ και 128 κατά.

 

Επι των άρθρων το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης στήριξε τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% και την εξομοίωση της φορολογίας της βουλευτικής αποζημίωσης με τα εισοδήματα των υπόλοιπων φυσικών προσώπων.

 

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να επισφραγίσει την ολοκλήρωση της β` αξιολόγησης, αλλά και για να συζητήσει το θέμα του χρέους.

 

Νωρίτερα, η συζήτηση στη Βουλή κορυφώθηκε με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι κοντραρίστηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

 

Τσίπρας: Το καλοκαίρι του 2018 θα είμαστε εκτός Μνημονίου

Ως… «ψευδοπροφήτη» κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος πως η συμφωνία με τους δανειστές οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Το καλοκαίρι του 2018 θα είμαστε εκτός Μνημονίου, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας πείσει ότι ξανακαταστρέφουμε τη χώρα, ότι διαλύουμε την οικονομία, ότι βυθίζουμε στο τέλμα την κοινωνία και ότι παραλάβαμε παράδεισο και έχουμε πάει στην κόλαση» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

 

«Και δεν έφερε και τίποτα καινούριο από τα επιχειρήματα που αναπαράγει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και δεν τα αναπαράγει μόνη αυτή. Η ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία αναπαράγεται ξανά και ξανά. Παρακολουθώντας τον κ. Μητσοτάκη σκέφτηκα ότι δεν αρκεί να έχεις υπεροπλία στα ΜΜΕ, να έχεις όλα τα κανάλια και τους καναλάρχες, όλους τους δημοσκόπους, καλοπληρωμένα τρολς του διαδικτύου. Δεν αρκεί γιατί στο τέλος πολιτική δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Η πολιτική θέλει και στρατηγική, θέλει και μυαλό και ψυχή και πάνω απ’ όλα να έχει κανείς επαφή με την πραγματικότητα, τις προσδοκίες των ανθρώπων.

 

Κάνετε την προσπάθεια να πείσετε αλλά η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν τα καταφέρνετε. Θα σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι δεν τα καταφέρνετε γιατί δεν το... «έχετε». Δεν είναι αυτό. Εγώ σας θεωρώ ισχυρό αντίπαλο. Αλλά είστε αυτοεγκλωβισμένος σε αδιέξοδη στρατηγική ψευδοπροφήτη που προφητεύει την καταστροφή και συνεχώς διαψεύδεται.

 

Όταν δεν έρχεται η καταστροφή απαξιώνεται αυτός που την προφητεύει. Έχει και ημερομηνία λήξης αυτή η στρατηγική. Αρχικά προσελκύετε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, αλλά μετά κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός».

 

 «Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία» σημείωσε.

 

Αναφορικά με τη κριτική ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο απάντησε ότι «αν μετρούσαμε για μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που έφερναν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε φτάσει σήμερα όχι στο 4ο αλλά στο 40ο μνημόνιο».

Επανέλαβε ότι τα μέτρα που έχουν τεθεί προς ψήφιση με το πολυνομοσχέδιο θα εφαρμοστούν μόνο αν αρχίσει η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αν δεν εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος τότε τα μέτρα θα αποσυρθούν είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυτό είναι σε γνώση και των δανειστών.

 

Καθήκον, όπως είπε είναι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από το καθεστώς των μνημονίων. «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτή η προοπτική έρχεται κοντά για πρώτη φορά» εκτίμησε.

«Δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι, ούτε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε έχουμε δίπλα μας τη Novartis και τη Siemens και είναι για αυτόν τον λόγο που ο λαός ξέρει πως θα το παλέψουμε όσο καλύτερα γίνεται και στο τέλος δεν θα τον διαψεύσουμε θα τα καταφέρουμε» είπε κλείνοντας.

 

Μητσοτάκης: Παραιτηθείτε!

Για μέτρα ακόμα μεγαλύτερης λιτότητας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην συζήτηση πριν την ψήφιση του νέου πολυνομοσχέδίου.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε και πάλι εκλογές και κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί, καθώς έφερε στην Ελλάδα το 4ο Μνημόνιο.

 

«Φέρατε μεγαλύτερη λιτότητα και από αυτήν που σας ζητούσαν, διαλύοντας την παραγωγική Ελλάδα. Το τέταρτο μνημόνιο τιμωρεί αυτούς που δήθεν θα προστατεύατε. Αυτούς που θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο και αυτούς που θα δουν να φεύγει μια ακόμα σύνταξη. Λέγατε για την εθνική κυριαρχία και από το «Go back madam Merkel» πήγαμε στο «Βοήθεια κυρία Μέρκελ». Δεσμεύσατε την περιουσία της χώρας. Λέγατε ότι θέλετε να διώξετε το ΔΝΤ και τώρα το παρακαλάτε να μείνετε. Στηρίξατε την πολιτική σας καριέρα πάνω σε ωμά ψέματα.» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει «ό,τι κάνατε και το 2015. Σας καλώ να παραιτηθείτε, μετά την ψήφιση των μέτρων, και να δώσετε την ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να επιλέξουν, όπως το 2015», εξήγησε. Σημείωσε δε πως «όταν κλείσουν οι κάλπες, θα ανοίξει η πόρτα της εξόδου σας από την εξουσία».

 

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έφερε «τέταρτο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση», σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ψηφίζονται, ύψους 4,9 δισ., είναι 9,5 φορές περισσότερα από το «mail Χαρδούβελη».

«Το μνημόνιο 4 είναι βαρύ, άδικο, χωρίς χρηματοδότηση και περιλαμβάνει 4,9 δισ. νέα μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από ένα χρόνο», συνέχισε και αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε: «Έχετε καταντήσει να είστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρώπη».

 

Αναφερόμενος στα λεγόμενα αντίμετρα, είπε πως είναι «απλά το περιτύλιγμα του πακέτου των μέτρων». «Ξέρετε καλά ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ και τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση», συμπλήρωσε. 

Είπε επίσης ότι «το χειρότερο είναι πως τα αντίμετρα, αν εφαρμόζονταν, δεν αφορούν καν αυτούς που πλήττονται από τα μέτρα». «Αν δεν μπορείτε να επιστρέψετε 865 εκατ. με φετινό στόχο πλεονάσματος 1,75%, πώς θα επιστρέψετε 3,6 δισ. με στόχο πλεονάσματος 3,5%;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση να ψηφίσει τα μέτρα.

 

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν λέτε ότι οι αποφάσεις για το χρέος είναι ειλημμένες από το 2012».

 

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Τσίπρα, ότι θα φορέσει γραβάτα εφόσον διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους, τόνισε ότι «είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία, για να μασκαρέψετε τα ψέματα που λέτε».

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:38 - 19 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.