ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Ζητείται ελκυστικό αφήγημα και έξοδος από το δημοσκοπικό τέλμα

09:51 - 22 Μαϊ 2017 | Πολιτική
ΝΔ: Ζητείται ελκυστικό αφήγημα και έξοδος από το δημοσκοπικό τέλμα
Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εξασφάλιση ενός έστω γενικού πλαισίου ρυθμίσεων για το χρέος που μεταθέτει τον ορίζοντα των πολιτικών εξελίξεων εντός του 2018, υποχρεώνει τη Νέα Δημοκρατία στις αναγκαίες στρατηγικές αναπροσαρμογές.

Η βασική θέση ότι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι εθνικά επιζήμια παραμένει σε ισχύ, ωστόσο το συστηματικά περιφερόμενο αίτημα για εκλογές υποβιβάζεται σε χαμηλότερα ράφια, προκειμένου να αναδειχθούν περισσότερο επίκαιρες προτεραιότητες.

 

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από την Αίγινα το Σαββατοκύριακο εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα πανελλαδικών εξορμήσεων, είναι να αναδείξει τώρα ένα θετικό αφήγημα, ελκυστικό στους πολίτες. Στον πυρήνα του βρίσκεται η θέση ότι «δεν είναι όλοι το ίδιο» και ότι «οι πολιτικές της λιτότητας δεν είναι μονόδρομος».

 

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, έχει συνειδητοποιηθεί πως παρά το σαφές προβάδισμα του κόμματος, είναι διακριτή η δημοσκοπική κόπωση, ως συνέπεια της διάχυτης αντίληψης ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται στην ίδια πλευρά του γηπέδου.

 

Προσώρας, όλες οι δημοσκοπικές ενδείξεις, ενισχύουν το συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι, είναι απογοητευμένοι μεν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αντιμετωπίζουν με ανάλογα αισθήματα και τη ΝΔ.

 

Αυτή η ακούσια ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την δυσχέρεια να εντοπιστούν διαφορές- πέρα από το επίπεδο του δημόσιου ύφους- είναι που φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για σαφή ιδεολογική οριοθέτηση και διατύπωση προγραμματικών θέσεων που θα καλλιεργήσουν θετικές προσδοκίες στο πολιτικό σώμα.

 

Δεν είναι τυχαίο, ότι μεταβάλλοντας στάση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει στεντόρεια τώρα πως δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε στη Βουλή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το διάστημα μετά το 2018 οπότε θα λήξει το τρέχον πρόγραμμα.

 

Το κενό αυτό βέβαια, όπως αναγνωρίζουν στους επάνω ορόφους της οδού Πειραιώς θα πρέπει να καλυφθεί και να εμπλουτιστεί με συγκροτημένες προτάσεις και θέσεις για το είδος της ανάπτυξης που χρειάζεται επειγόντως η χώρα και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα φέρουν νέο χρήμα στην Οικονομία.

 

Είναι πρόδηλο ότι έχοντας με τη σειρά της τα αναγκαία χρονικά περιθώρια προετοιμασίας η ΝΔ θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση τους προσεχείς μήνες με σκοπό εκτός από σύγχρονο λόγο να αναδείξει στην πρώτη γραμμή και πρόσωπα άφθαρτα με ειδικό βάρος τα οποία θα μπορούν να τον υποστηρίξουν πειστικά.

 

Στην πορεία αυτή, θα ενταθεί η κριτική στην κυβέρνηση, όπως άλλωστε επιμένει να ζητεί η σκληρή πτέρυγα του κόμματος, προκειμένου να εντυπωθούν βαθύτερα οι παλινωδίες της, αλλά και η προσπάθεια για την φθορά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα με στοχευμένες επιθέσεις που σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος, θα αναδεικνύουν ότι παραπλανά συνειδητά τους πολίτες με μοναδικό κίνητρο την διατήρηση πάση θυσία στα ενδιαιτήματα της εξουσίας.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.