ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Στόχος να γίνει η Ελλάδα μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος

14:33 - 24 Μαϊ 2017 | Πολιτική
Τσίπρας: Στόχος να γίνει η Ελλάδα μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος
Η ενέργεια συνιστά την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Νωρίτερα, είχε επισημάνει πως κεντρικός στόχος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η στήριξη της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας, ια να προσθέσει ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι σημαντικός για την προσέλκυση επενδύσεων και αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική ισχύ της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος και κόμβος ειρήνης και σταθερότητας.

Ενώ συμπλήρωσε, πως συνιστά στρατηγικό στόχο να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα της γεωγραφικής μας τοποθεσίας. Στόχος, όπως είπε, είναι να γίνει η χώρα μας ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και στην ενέργεια, όχι μόνο στις μεταφορές.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά σε διπλωματικό επίπεδο για την ωρίμανση μεγάλων ενεργειακών έργων, αναφέροντας ειδικότερα ότι:

*εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη,

*προχωρά η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας, του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά,

*και η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι κορυφαίας σημασίας είναι η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, αναφερόμενος στα τρία συμβόλαια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που υπογράφονται την Πέμπτη. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, «προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί».

Όπως σημείωσε, για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων.

Αναφερθείς στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είπε πως φέτος είχαμε αύξηση κατανάλωσης κατά 9% επειδή ο χειμώνας ήταν δριμύς και επιβαρύνθηκαν τα νοικοκυριά. Υποσχέθηκε δε, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως προωθείται νέος νόμος για την ανακύκλωση, ενώ επισήμανε πως στόχος είναι το 2020 να έχουμε δασολόγιο, κτηματολόγιο, δασικό σχεδιασμό και χάρτες, για εύκολη χρήση από κάθε πολίτη.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», λέγοντας πως θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, και θα αφορά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια αλλά και τον κλάδο των μεταφορών

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.