ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιφατικά μηνύματα Τσίπρα για το χρέος

09:41 - 25 Μαϊ 2017 | Πολιτική
Αντιφατικά μηνύματα Τσίπρα για το χρέος
Σε δύο αντικρουόμενες τοποθετήσεις προχώρησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς σε δήλωσή του το μεσημέρι άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα μπροούσε να αποδεχθεί την πρόταση Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος, ενώ σε ομιλία του το βράδυ πέρασε πάλι στην αρχική κυβερνητική γραμμή άρνησης της.

Σε δήλωσή του από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στρατηγικός στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του τρίτου μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά», ενώ σημείωσε ότι «αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είτε με μια ακόμη καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε».

 

Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας «ξέφυγε» από την επίσημη γραμμή του Μαξίμου, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης την έξοδο στις αγορές και όχι τον ορισμό ικανοποιητικών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε ανοιχτός στην αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε, παρότι η κυβέρνηση μέχρι χτες την απέρριπτε απόλυτα.

 

Ωστόσο, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μην δώσει την εντύπωση ότι παραιτείται από τη διεκδίκηση μιας καλύτερης λύσης για το χρέος, ο κ. Τσίπρας το βράδυ στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος επέστρεψε στην αρχική γραμμή άρνησης.

 

«Η συμφωνία για το χρέος δεν επετεύχθη στο eurogroup επειδή ορισμένες πλευρές προώθησαν μία θολή λύση, που θα μετέθετε τις αποφάσεις και δεν θα έθετε τέλος στην αβεβαιότητα όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ το πρόγραμμα στήριξης», ανέφερε.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η πρόταση του κ. Σόιμπλε εμπεριείχε σχέδιο για το χρέος, που «δεν θα ήταν αρκετό» και στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι έχει έλθει η ώρα να γίνουν θυσίες από την πλευρά της Γερμανίας και του Ταμείου.

 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να κάνουν υποχωρήσεις η Γερμανία και το ΔΝΤ και υπάρξει «μια καθαρή λύση, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιλύει το γόρδιο δεσμό». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά μία «συνολική λύση», εφάμιλλη των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που έχει πετύχει και των θυσιών του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η έξοδος από την «μνημονιακή επιτροπεία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.