ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απειλή αστάθειας μετά την επίθεση κατά Παπαδήμου

08:37 - 26 Μαϊ 2017 | Πολιτική
Απειλή αστάθειας μετά την επίθεση κατά Παπαδήμου
Άγγελος Κωβαίος Νέες παράμετροι και νέες διαστάσεις της κρίσης στην οποία βυθίζεται η χώρα φανερώνονται έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό κατά του πρώην Πρωθυπουργού, προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου, το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας.

Ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στα χέρια του κ. Παπαδήμου μέσα στο αυτοκίνητό του παραπέμπει σε αντίστοιχες πρόσφατες απόπειρες, καθώς παρόμοιοι μηχανισμοί είχαν σταλεί δι’ αλληλογραφίας πριν από εβδομάδες με παραλήπτες ευρωπαίους αξιωματούχους και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αποστολέα την οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς». 

 

Η υπόθεση φέρνει την ελληνική κυβέρνηση πλέον αντιμέτωπη με το μείζον ζήτημα της ασφάλειας, την αποτυχία εξάρθρωσης της τρομοκρατίας, η οποία αποτελεί μείζονα προτεραιότητα στην Ευρώπη και παγκοσμίως, καθώς και τα επίχειρα της ανοχής που έχει επιδειχθεί σε φαινόμενα και δράσεις, όπως αυτές των ομάδων στο γκέτο των Εξαρχείων. 

 

Οι πρώτες αντιδράσεις της ηγεσίας της κυβέρνησης ήταν καταφανώς αμήχανες, καθώς ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας περιορίστηκε να κάνει μία χλιαρή ανάρτηση στο twitter από τις Βρυξέλλες, στην οποία απλώς ανέφερε: «Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν».

 

Περισσότερο θερμή ήταν πάντως η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταδικάζουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου. Η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον ίδιο, καθώς και στους υπόλοιπους τραυματίες». 

 

Το περιστατικό αναδεικνύει μία σειρά παραλείψεις και πρακτικές που έχουν επανειλημμένως επισημανθεί τα τελευταία χρόνια. 

 

Σε επιχειρησιακό επίπεδο η σημαντικότερη από αυτές είναι η δράση συγκεκριμένων ομάδων που χτυπούν κατά βούληση και ανενόχλητες, από τους κουκουλοφόρους των Εξαρχείων έως τις «πιστοποιημένες» τρομοκρατικές ομάδες και τα παρακλάδια τους. 

 

Όμως την ίδια στιγμή στην επιφάνεια έρχεται η διχαστική ατμόσφαιρα που καλλιεργήθηκε στην χώρα, με την ρητορική που υιοθετήθηκε κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Ενδεικτική η  φράση του Αλ. Τσίπρα ο οποίος το 2012 δήλωνε με ονομαστικές αναφορές στους κ. Παπαδήμο, Παπανδρέου, Βενιζέλο και Σαμαρά, ότι «κάποιοι δεν είναι και τόσο Ελληνες». 

 

Κατά τα όσα εκτιμούν και επισημαίνουν πολιτικοί παράγοντες, η επίθεση κατά του κ. Παπαδήμου εγκυμονεί τον κίνδυνο αστάθειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ενδεχόμενες εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, ειδικώς δε όσο η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι ούτως ή άλλως κλονισμένη. Ο προβληματισμός δε των ξένων κυβερνήσεων είναι έντονος, όσο όλα αυτά συμβαίνουν στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και ενώ αναμένονται εκατομμύρια τουριστες στην Ελλάδα.  

 

Η καταδίκη της επίθεσης από πολιτικούς παράγοντες και δυνάμεις της αντιπολίτευσης ήταν σαφής και είχε πολλούς αποδέκτες. 

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης έπειτα από την επίσκεψή του στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται ο κ. Παπαδήμος είπε: «Καταδικάζω, με οργή, την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση. Καλώ, ταυτόχρονα, την Κυβέρνηση και τις Αρχές Ασφαλείας να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτες. Είναι εχθροί της πατρίδας μας και της Δημοκρατίας». 

 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε: Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των συνεργατών του. Τους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση. Είχαμε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη προστασίας στόχων από την δράση της νέας τρομοκρατίας και των μεθόδων που χρησιμοποιεί με τους παγιδευμένους φακέλους. Η σημερινή επίθεση επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πολίτες και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πρέπει να παραμείνουμε αποφασιστικοί και ενωμένοι  στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας μας».

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου δείχνει ότι το τέρας της τρομοκρατίας, της βίας, του τυφλού μίσους είναι πάντα ζωντανό και έτοιμο να πλήξει τη Δημοκρατία και το δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια. Η επαγρύπνηση δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε υπερευαισθησία. Είναι δημοκρατική υποχρέωση της πολιτείας και των πολιτών. Είναι υποχρέωση μιας κοινωνίας που δεν φοβάται, αλλά και δεν αδιαφορεί απέναντι σε ότι συνιστά – άμεσα ή έμμεσα - ενθάρρυνση ή ανοχή της βίας. Απευθύνω τις θερμότερες μου ευχές στο Λουκά Παπαδήμο και τους συνοδούς του για καλή και γρήγορη ανάρρωση». 

 

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η επίθεση στο Λουκά Παπαδήμο είναι έργο στυγνών εγκληματιών και όσων τους γαλούχησαν», ενώ από την Ώρα Αποφάσεων εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Η δολοφονική στοχοποίηση του Λουκά Παπαδήμου είναι, δυστυχώς, η αποτρόπαιη κατάληξη της ακραίας διχαστικής πολιτικής συμπεριφοράς που εμφανίστηκε στη χώρα από το 2011 με την ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων. Την καταδικάζουμε απερίφραστα. Η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην τρομοκρατία και να υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Απευθύνουμε τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στον πρώην Πρωθυπουργό και στους τραυματίες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.