ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρχισαν τα όργανα στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάψαλμος σε Τσακαλώτο

08:58 - 09 Ιουν 2017 | Πολιτική
Άρχισαν τα όργανα στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάψαλμος σε Τσακαλώτο
Με διαδικασίες εξπρές που προκαλούν θύελλα αντιδράσεων στην Αντιπολίτευση η κυβέρνηση αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα στη Βουλή την ψήφιση πέντε τροπολογιών σε μια άσχετου περιεχομένου σύμβαση για την αλιεία, με βάση τις οποίες μεταξύ άλλων:

*επεκτείνεται το «πάγωμα» των συντάξεων και για το 2020, επιβάλλοντας πρόσθετο «ψαλίδι» ύψους 250 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

 

*αναστέλλεται επ΄ αόριστον η επαναφορά του παλαιού καθεστώτος στις συλλογικές συμβάσεις και

 

* προβλέπεται η μείωση του αφορολογήτου όχι από το 2020 όπως ψήφισε μόλις την περασμένη εβδομάδα η Βουλή, αλλά από το 2019 σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5%).  

 

Οι διαθέσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στα όρια των πολιτικών αντοχών, δεδομένου ότι τα μέλη της, έχουν υποχρεωθεί να ψηφίσουν αδιαμαρτύρητα τα τελευταία δύο χρόνια έναν ορυμαγδό σκληρών φορολογικών και περιοριστικών μέτρων εν αναμονή κάποιων ισχυρών ανταλλαγμάτων, όπως η ρύθμιση του χρέους, το QE και η έξοδος στις αγορές τα οποία όμως, όπως όλα δείχνουν και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, απομακρύνονται οριστικά.

 

Το κάκιστο κλίμα και η πτοημένη ψυχολογία των βουλευτών επιβεβαιώθηκε δραματικά στη χθεσινή ενημέρωση που έκαναν στα μέλη των αρμόδιων Επιτροπών, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

 

Τα δύο κυβερνητικά στελέχη που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της περιβόητης «διαπραγμάτευσης» βρέθηκαν μπροστά σε βροχή διαμαρτυριών και αντιμετώπισαν αμήχανοι την δυσαρέσκεια των βουλευτών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν, κάποιοι σε έντονο ύφος, ότι ψηφίζουν διαρκώς επαχθή μέτρα χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος.

 

Δείχνοντας δε προς το Μαξίμου, άσκησαν  σκληρή κριτική για το γεγονός ότι καλλιεργήθηκαν αβάσιμες προσδοκίες για το χρέος που τώρα μένουν μετέωρες, ενώ δεν έλειψαν οι αρνητικές επισημάνσεις όσων δήλωσαν ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν τους ενημερώνει για όσα διαμείβονται στο τραπέζι των συνομιλιών, επαρκώς.  

 

Βεβαίως, όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι για την λειτουργία της Κ.Ο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιθανή η εκδήλωση «παρατράγουδων» στη σημερινή ψηφοφορία από την οποία εκτός του ΚΚΕ, είναι πιθανό να αποχωρήσουν και άλλα κόμματα αφήνοντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά.

 

Ωστόσο, τα νέα μέτρα, λίγες μόλις ημέρες από το συμπληρωματικό Μνημόνιο, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν θρυαλλίδα έντονων πολιτικών και εσωκομματικών διεργασιών.

 

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ συνόψισε αφοπλιστικά χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο και παρά το γεγονός ότι διάνθισε τα λόγια του με ασκήσεις αριστερού θάρρους παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές: «Ζούμε σε συνθήκες μιας διαρκούς πολιτικής ήττας. Είμαστε αναγκασμένοι διαρκώς να κάνουμε συμβιβασμούς[…]».

 

Η εύλογη απορία μετά και τις αντιδράσεις που ξεφεύγουν πια από τα κλειστά τείχη της Κ.Ο είναι μέχρι πότε θα διατηρηθεί αυτή η προβληματική εικόνα…

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:03 - 09 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.