ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάλεσμα Γερουλάνου για υλοποίηση του οράματος του ΠΑΣΟΚ-«Βολές» στη ΝΔ

22:00 - 02 Ιουλ 2017 | Πολιτική
Κάλεσμα Γερουλάνου για υλοποίηση του οράματος του ΠΑΣΟΚ-«Βολές» στη ΝΔ
Κάλεσμα για επιστροφή στις ρίζες απυηύθυνε ο Παύλος Γερουλάνος από το βήμα της συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε μια ομιλία στην οποία ανέλυσε το αρχικό όραμα του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τα μέλη της ΔΗ.ΣΥ. σε υλοποίηση της υπόσχεσης αυτής. Εξηγώντας ότι ο θάνατος αυτού του οράματος εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γερουλάνος κάλεσε σε μετουσίωσή του σε πολιτική πρόταση που αφορά κάθε Έλληνα σήμερα.

«Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο τον Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις.

Για μια κοινωνία δίκαιη όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του.

Για έναν άνθρωπο που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση».

Παραθέτοντας αυτά τα λόγια από το Συμβόλαιο με τον Λαό, ο κ. Γερουλάνος διερωτήθηκε: «Ποιον υπηρετεί ο θάνατος αυτού του οράματος; Ποιος έχει κάτι να κερδίσει όταν το ΠΑΣΟΚ γυρίσει την πλάτη στην πιο συγκεκριμένη πολιτική υπόσχεση που έδωσε ποτέ στον Έλληνα; Και ποιος έχει κάτι να χάσει;».

Και απάντησε:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει μόνο να κερδίσει. Διότι η υπόσχεση αυτή ανέδειξε την πολιτική γύμνια του νέο-φιλελευθερισμού. Στην καρδιά του ο νέο-φιλελευθερισμός υποστηρίζει ότι αυτό που είναι καλό για την αγορά είναι καλό για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Και ζητάει να παραδώσει ο Έλληνας κάθε του ελευθερία στην αγορά και τους κανόνες της.

Μην πάτε μακριά. Ζούμε σε μια νέο-φιλελεύθερη Ευρώπη όπου οι αποφάσεις παίρνονται από τους Υπουργούς Οικονομικών της, ακόμα και όταν αυτές οι αποφάσεις οδηγούν εμάς σε απόγνωση. Καμία δημοκρατία, καμία ελευθερία, καμία συμμετοχή του Ευρωπαίου πολίτη. Μιλούν για ανάπτυξη. Τι ανάπτυξη; Για ποιους; Με τι όρους; Με ατομικές συμβάσεις και κλειστές επιθεωρήσεις εργασίας; Αντί να επιβάλουμε στην Κίνα τους όρους μιας ανθρώπινης κοινωνίας αφήνουμε την Κίνα να επιβάλει σε εμάς τους όρους μιας απάνθρωπης, στο όνομα της αγοράς. Περνώντας μέσα από κοινωνίες αυταρχικές, στυγνές δικτατορίες, το κεφάλαιο έρχεται να επιβληθεί στις δημοκρατίες μας και εμείς καταργούμε κάθε άμυνα της κοινωνίας μας στο όνομα δήθεν της αγοράς».

«Όργανο τέτοιου σχεδίου είναι η Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Γερουλάνος και πρόσθεσε με νόημα: «Και μην το ξεχνάτε όσοι αρχίσατε να ράβετε κουστούμια μετά την ομιλία του Κυριάκου».

Και συνέχισε:

«Σίγουρα έχει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι όταν πεθάνει το όραμα του ΠΑΣΟΚ δεν θα μείνει πια μόνο χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Τη δική του υπόσχεση έσκισε την μέρα που πήρε την εξουσία. Από τότε πορεύεται χωρίς.

Φαντάστηκε και υποσχέθηκε ότι με μια υπογραφή θα δώσει στον Έλληνα τις ελευθερίες του. Αλλά με πολλές υπογραφές μας δέσμευσε για δεκαετίες.

Το μόνο που φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μην θυμηθούμε εμείς το δικό μας όραμα και αρχίσουμε να δουλεύουμε για αυτό, διότι τότε δεν θα έχει λόγο ύπαρξης».

«Και ποιος χάνει;», πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος και συνέχισε:

«Θα σας πω ποιος χάνει από τον θάνατο του οράματος: Χάνει η Κεντροαριστερά. Διότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς ορίζεται από το όραμα, τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων της.

Των κομμάτων της. Όχι από προσωπικότητες που αυτοπροσδιορίζονται Κεντρώοι Ριζοσπάστες, Δημοκράτες Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες Ευρωπαϊστές, Ανανεωτές Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς και της Οικολογίας. Πόσα ονόματα κενά περιεχομένου!

Στην πορεία το όραμα ξεχάστηκε. Σήμερα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς είναι ανύπαρκτα διότι οι προτάσεις μας έγιναν λεία ενός απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού που θέλει να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο
και μιας κενής Αριστεράς που ψάχνει πολιτικό περιεχόμενο.

Υπηρετεί το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ο θάνατος του οράματος; Σύντροφοι, αυτό το όραμα δεν ενέπνευσε και σας; Για να μείνετε πιστοί σε αυτό το όραμα δεν λέτε ότι φύγατε από το ΠΑΣΟΚ; Γιατί λοιπόν αντί να ζητάτε να το αναβιώσουμε ζητάτε να το σκοτώσουμε; Μόνος όρος που θα έπρεπε να θέτετε είναι να γυρίσουμε μαζί στις ρίζες μας.

Και εσείς της Δημοκρατικής Αριστεράς; Νομίζετε ότι κάτι κερδίζετε από τον θάνατο του οράματος; Συγνώμη σύντροφοι που γίνομαι ωμός, αλλά καμία ιδέα σας, καμία σας πρόταση δεν θα είχε γίνει ποτέ πράξη στην Ελληνική κοινωνία αν δεν στηριζόσασταν στην δυνατότητα αυτού του οράματος να εμπνεύσει τον Έλληνα. Της οφείλετε την σημερινή σας ύπαρξη όσο της οφείλουμε την δική μας».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Χρειάζεται να εξηγήσω τι χάνει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα; Με μια λέξη μόνο: την ψυχή του. Το θεμέλιό του. Τις αξίες του από τις οποίες απορρέουν η ιστορία του, οι θέσεις και οι προτάσεις του, η σχέση του με τον Ελληνικό Λαό».

«Διότι η δύναμη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, η επαναστατική μοναδικότητά του αν θέλετε, ήταν ότι έχτισε μια σοσιαλιστική πρόταση με βάση την ελευθερία του Έλληνα. Και έτσι έβαλε τον άνθρωπο στο επίκεντρο του πολιτικού του αφηγήματος. Και η αποτυχία όλων εμάς είναι ότι με τα λεφτά της Ευρώπης μετατρέψαμε μια υπόσχεση που βασιζόταν στην ελευθερία του πολίτη σε ένα κακέκτυπο Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με βάση ένα υπέρογκο κράτος που τον δεσμεύει και τον δυναστεύει. Αντί να εργαστούμε για την ελευθερία του Έλληνα χτίσαμε μια νέα εξουσία που τον περιορίζει. Εκεί χάσαμε τον δρόμο μας, την αξία μας και την δύναμή μας. Το δικό μας φως όμως, όσο είχαμε και όσο μας έμεινε, έρχεται από την υπόσχεση της απελευθέρωσης του Έλληνα. Και για αυτό πρέπει να γυρίσουμε στις ρίζες μας. Εκεί από που ξεκινήσαμε.

«Η τελευταία μας ελπίδα να δώσουμε φως στην πολιτική μας υπόσταση θα πεθάνει αν γυρίσετε την πλάτη σε αυτήν την υπόσχεση», ανέφερε ο κ. Γερουλάνος και συνέχισε:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι που επιλέγετε αυτόν τον δρόμο, δείτε την ευκαιρία που σας δίνει η ανοιχτή πόρτα και σταματήστε να μένετε αγκιστρωμένοι σε τεχνητές δεσμεύσεις και προδιαγεγραμμένες πορείες που επιλέξατε σε λάθος χρόνο.

Σταματήστε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον για την πορεία που χαράξαμε όλοι μας, να ταΐζετε ο ένας στον άλλον τις ενοχές και τις ανασφάλειές σας και έτσι να μένετε εγκλωβισμένοι σε τυπολατρίες που άλλοι σας φορέσανε.

Αφήστε λοιπόν την πορεία του επικοινωνιακού στρουθοκαμηλισμού, της ταμπέλας και της ατάκας και ελάτε να μετουσιώσουμε μαζί το όραμα του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, σε πολιτική πρόταση που αφορά κάθε Έλληνα σήμερα. Ώστε να μπορούμε να πούμε και πάλι την αλήθεια, ότι ΠΑΣΟΚ είμαστε και περήφανοι διότι εκπροσωπούμε ακόμα το όραμα για την ελευθερία του Έλληνα. Αφήστε τους τεχνικούς διαχωρισμούς για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γύρω από αυτό το όραμα και αυτή την πρόταση και να εκπροσωπήσουμε επάξια την κοινωνία.

Και αφήστε τον ρόλο του τεχνοκράτη διαχειριστή, να οραματιστούμε μαζί την Ελλάδα του μέλλοντός μας και να κάνουμε, επιτέλους, πράξη την υπόσχεση που δώσαμε».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.