ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα-Σερβία: Τι συμφώνησαν οι δύο πρωθυπουργοί

13:58 - 13 Ιουλ 2017 | Πολιτική
Ελλάδα-Σερβία: Τι συμφώνησαν οι δύο πρωθυπουργοί
Ενέργεια, μεταφορές, δίκτυα και τουρισμό αφορούν οι συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα και Σερβία στο πλαίσιο του Πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών, σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της περιοχής λέγοντας: «Έχουμε νέες δυνατότητες, υπάρχει ανάγκη για έναν καλύτερο δυνατό συντονισμό των περιοχών μας σε διεθνές επίπεδο».

 

Η μεγάλη φιλία των δυο χωρών να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη την πόλη που φιλοξενεί το πρώτο ανώτατο Συμβούλιο , μια πόλη, όπως είπε ο πρωθυπουργός που καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.

 

Η Ελλάδα παραμένει στους 3 σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η διασύνδεση των δυο χωρών μέσω σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά – Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός τόνισε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασία, με τους αγωγούς ΤΑΡ, IGB και IBS ενώ συμφωνήθηκε και συνεργασία των δυο λαών και για τον τουρισμό.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης. Τι δυο χώρες τις συνδέει και ο πολιτισμός είπε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας. Παράλληλα ανέφερε ότι αναβαθμίζεται και ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τράφικινγκ, το μεταναστευτικό.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα την ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφτεί το Βελιγράδι μετά από επίσημη πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.