ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερώτηση Βόζεμπεργκ στην ΕΕ για τους φονικούς σεισμούς στα Δωδεκάνησα

11:30 - 21 Ιουλ 2017 | Πολιτική
Ερώτηση Βόζεμπεργκ στην ΕΕ για τους φονικούς σεισμούς στα Δωδεκάνησα
Κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης της Ε.Ε. σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και 100% χρηματοδότηση από τους κοινοτικούς πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων.

Παράλληλα, στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζητά πληροφορίες από την Επιτροπή για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης και την πρόοδο στην αντιμετώπιση των συνεπειών του πρόσφατου σεισμού στο νησί της Λέσβου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

"Δύο ισχυροί σεισμοί της τάξεως των 6,4 και 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έπληξαν σήμερα τα ξημερώματα το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, αρκετούς τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές. Ο πρώτος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, ενώ το επίκεντρο της δεύτερης σεισμικής δόνησης, που ακολούθησε επτά λεπτά αργότερα, εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέρου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών. 

 

Στις περισσότερες περιοχές που έγιναν αισθητές οι σεισμικές δονήσεις δεκάδες είναι τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές καθώς παράλληλα έχουν σημειωθεί σημαντικά προβλήματα σε υποδομές ζωτικής σημασίας για την οικονομία και τον τουρισμό των νησιών, όπως το λιμάνι της Κω, όπου οι ζημιές είναι εκτεταμένες και το έχουν θέσει εκτός λειτουργίας. 

 

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και εν μέσω τουριστικής περιόδου για την περιοχή η ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και αλληλεγγύη απέναντι στους κατοίκους της περιοχής είναι επιτακτική. Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

 

Υπάρχει η δυνατότητα για άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. με προβλεπόμενη χρηματοδότηση στο 100% για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των σεισμόπληκτων νησιών;

 

Διαθέτει πληροφορίες σχετικά με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί της Λέσβου ύστερα από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό;".

 

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη

Ευρωβουλευτής ΝΔ – ΕPP GROUP

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.