ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σάλος από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη-Λαφαζάνη: Τα 16 δισ. ευρώ, τα ΑΤΜ και το Γουδί

22:01 - 22 Ιουλ 2017 | Πολιτική
Σάλος από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη-Λαφαζάνη: Τα 16 δισ. ευρώ, τα ΑΤΜ και το Γουδί
“Σεισμό” προκαλούν στην πολιτική ζωή της χώρας τα όσα αποκαλύπτουν δυο πρώην υπουργοί της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Βαρουφάκης με αυριανό δημοσίευμά του στον κυριακάτικο Τύπο αποκαλύπτει το «άδειασμα» Τσίπρα σε έναν από τους βασικούς του συνεργάτες, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, αλλά και το πώς ο πρωθυπουργός κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος κατά τον Βαρουφάκη ήταν ένας αποστάτης.

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης... περιγράφει το πώς η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίστηκε την διαπραγμάτευση με τους δανειστές κατά το πρώτο εξάμηνό της στην εξουσία. Ο Βαρουφάκης αποτυπώνει τον πραγματικό ρόλο καθενός από τα βασικά στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Κυρίως, όμως, ο πρώην ΥΠΟΙΚ πιστοποιεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε εξ αρχής τα πάντα, για τα περιθώρια υλοποίησης τους προγράμματος Θεσσαλονίκης, το εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, το Plan X κ.λπ.

 

Μετά το δημοψήφισμα και τη νίκη του «Όχι», ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι πλέον «φοβόταν για νέο Γουδή» ή ακόμη και για πραξικόπημα. Οι αποκαλύψεις στο «Adults in the Room» («Ενήλικοι στην αίθουσα», από την μνημειώδη ατάκα της Κριστίν Λαγκάρντ), συγκλονίζουν, σχεδόν σε καθεμία από τις 550 σελίδες αυτού του χρονικού. 

 

Εν τω μεταξύ, ο κ. Λαφαζάνης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι είχε συμφωνήσει ότι θα πάρει κάποια δισ. ευρώ από τη Ρωσία για την κατασκευή φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση, σε περίπτωση που η χώρα μας θα έβγαινε από την ευρωζώνη.

 

Παραδέχθηκε επίσης ως αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συζητήσει με τη Βενεζουέλα για την προμήθεια πετρελαίου και ότι αν η χώρα έβγαινε από το ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδας θα εθνικοποιείτο, «θα περνούσε στον έλεγχο των Αθηνών» όπως είπε χαρακτηριστικά και θα εκτύπωνε τη νέα δραχμή.

 

Συνέχισε λέγοντας ότι «θα υπήρχε δυνατότητα να τυπωθεί νέα δραχμή στο νομισματοκοπείο. Είχε κατατεθεί ένα ειδικό σχέδιο, ότι θα μπορούσε να κοπεί με τον τρόπο που λειτουργούσε το νομισματοκοπείο. Υπήρχε η δυνατότητα για μια γέφυρα η οποία χρηματοδοτικά θα μπορούσε να στηριχθεί με τρόπους τους οποίους έχω καταθέσει. Η δέσμευση μας ήταν ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια. Η δέσμευση μας ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Εγώ από την αρχή ήμουν κατά του ευρώ. Θεωρούσα ως επιλογή ότι έπρεπε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

 

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως το 2015, μπροστά στον κίνδυνο η χώρα μας να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, είχε εξασφαλίσει από τη Ρωσία μια βοήθεια κάποιων δισεκατομμυρίων ως προκαταβολή για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση.

 

«Στη Ρωσία είχα πάει εγώ και είχα ζητήσει και χρηματοδοτική στήριξη και την είχα επιτύχει, μέσω του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα κατασκευάζαμε και θα περνούσε από την Ελλάδα.

 

Ο αγωγός για τον οποίον έγινε η συμφωνία, αν εφαρμοζόταν θα άλλαζε πολλά δεδομένα και οικονομικά για την Ελλάδα και δεδομένα εξωτερικής πολιτικής, θα απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.

 

Εγώ είχα διασφαλίσει ότι θα παίρναμε και μια προκαταβολή (κάποια δισεκατομμύρια) έναντι των ωφελειών που θα είχαμε από την λειτουργία του αγωγού η οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια ανακούφιση της χώρας εκείνη την περίοδο.

 

Θα εδίδετο η προκαταβολή, αλλά μεσολάβησε η υπογραφή του μνημονίου, η απομάκρυνση μου από το υπουργείο και η Ελλάδα επανήλθε στη λογική του ευρω- ατλαντικού οικοπέδου.

 

Ο κ. Τσίπρας βεβαίως είχε συμφωνήσει για την προκαταβολή από τη Ρωσία. Ήταν δεδομένα όλα και γνωστά. Λέει ψέματα ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπήρχε συμφωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα. Η Ρωσία δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο. Η Ρωσία θα κάνει συμφωνίες στη βάση αμοιβαίου οφέλους.

 

Η βοήθεια θα ήταν κάποια δισεκατομμύρια, μια προκαταβολή που θα εδίδετο στη δημόσια εταιρεία που θα συμμετείχε στον αγωγό. Η προκαταβολή θα ήταν υποβοηθητική, θα ήταν μια μικρή ανάσα για την χώρα».

 

Στη συνέχεια, ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε ότι όταν έφθασε η ώρα υλοποίησης του εναλλακτικού σχεδίου υπήρξε διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. 

 

«Διαφωνούσαμε σταθερά εγώ και ο Τσίπρας στο θέμα του ευρώ. Εγώ ήμουν σταθερά προσηλωμένος στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να έχει μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία μέσα στην ευρωζώνη. Πολύ περισσότερο όταν μπήκαμε κάτω από τη μπότα των μνημονίων. Εκεί ήταν η διαφωνία μας από την αρχή. Όμως συμφωνούσαμε και οι δυο -υποτίθεται- ότι θα έπρεπε να καταργηθούν σε κάθε περίπτωση τα μνημόνια. Και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα βάλουμε το ευρώ πάνω από τα μνημόνια. Για αυτό και η θέση του κόμματος ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Δηλαδή όχι και με μνημόνιο μέσα στο ευρώ. Επομένως θα περίμενε κανείς, και έτσι θα έπρεπε να γίνει με βάση τις προγραμματικές μας δηλώσεις».

 

Ν.Δ.: Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια 

 

Οι αποκαλύψεις των κ.κ. Βαρουφάκη και Λαφαζάνη προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, σε μια μάλιστα περίοδο που το αίτημα περί Εξεταστικής στη Βουλή για τα γεγονότα του 2015 γίνεται όλο και πιο έντονο.

 

«Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφορικά με όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και ο Π. Λαφαζάνης. 

 

Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «συνεχίζει να σιωπά και να απέχει» κάτι που, όπως λέει, κάνει και «με το σκάνδαλο Καμμένου και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά. Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια για τους υπεύθυνους της κατρακύλας της χώρας. Για το τεράστιο κόστος που εξαιτίας τους πληρώνει ο ελληνικός λαός» καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.