ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας στην Παπαστράτος:Βλέπει 300 εκατ.επενδύσεις αλλά και υπερφορολόγηση στα καπνικά

08:23 - 29 Αυγ 2017 | Πολιτική
Τσίπρας στην Παπαστράτος:Βλέπει 300 εκατ.επενδύσεις αλλά και υπερφορολόγηση στα καπνικά
Με την επίσκεψή του σε μια από τις βιομηχανίες – σημαίες της χώρας, την «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στον Ασπρόπυργο Αττικής την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να στείλει ένα θετικό μήνυμα στην αγορά αλλά και στους υποψήφιους επενδυτές. Πιο συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί σήμερα στις 10:30 το εργοστάσιο της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο Υπουργός Επικρατείας & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» προωθούνται επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση των νέων γραμμών παραγωγής για τους ράβδους καπνού IQOS που θα προσθέσουν 400 νέες θέσεις εργασίας στις ήδη 800 υπάρχουσες. Με την ολοκλήρωσή της οι εξαγωγές της Παπαστράτος αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο από το 60% που είναι σήμερα. Παράλληλα εξασφαλίζει την απορρόφηση του 50% τουλάχιστον της ελληνικής παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου από την Παπαστράτος για το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2018 αναμένεται να γίνουν οι πρώτες εξαγωγές των νέων καπνικών προϊόντων από το εργοστάσιο της εταιρίας Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο.

 

Οι νέες γραμμές παραγωγής που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στις αρχές του 2018 θα συγκροτούν μια μονάδα, η τρίτη της Philip Morris International (σ.σ. μία επένδυση την οποία διεκδικούσαν και άλλες θυγατρικές ανά τον κόσμο ώστε να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους) και θα παράγουν ό,τι πιο καινοτόμο έχει παρουσιαστεί στον κλάδο.

 

Η κίνηση αυτή καταγράφεται στη μακρά ιστορίας της εταιρίας καθώς αναμένεται όταν θα ολοκληρωθεί η επένδυση στο νέο προϊόν να σταματήσει και η παραγωγή της τσιγάρων στην χώρα μας μετά από 86 χρόνια. Άλλωστε η μητρική της Παπαστράτος η PMI έχει βάλει ως στόχος να τελειώνει με το τσιγάρο.

 

«Καιρός να σβήσουμε τα τσιγάρα» λέει ο κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος, διευθύνων σύμβουλός της μητρικής που έχει βάλει ως προσωπικό στόχο να μετασχηματίσει την εταιρία εταιρεία που πούλησε πέρυσι 847 δισ. τσιγάρα ανά τον πλανήτη. Αυτή λοιπόν η εταιρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει έναν κόσμο δίχως τσιγάρα και συνέστησε στους καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

 

Σημειώνεται ότι η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ θα προσθέσει 400 νέες θέσεις εργασίας στις ήδη 800 υπάρχουσες ενώ με την ολοκλήρωσή της οι εξαγωγές της Παπαστράτος αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο από το 60% που είναι σήμερα.

 

Καμπανάκι για τα έσοδα από τον ΕΦΚ

 

Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός επισκεπτόμενος την βιομηχανία «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» αναμένεται να ακούσει από πρώτο χέρι τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο των δημοσίων εσόδων από τον ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνικών. Πιο συγκεκριμένα σε πτώση βρίσκονται τα δημόσια έσοδα από τους φόρους στα καπνικά προϊόντα το πρώτο επτάμηνο του έτους. Η άνοδος της φορολογίας έχει φέρει αντίστροφη κίνηση στις πωλήσεις με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται αυτό στα κρατικά έσοδα. Συνολικά το πρώτο επτάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία που την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποίησε το Υπ. Οικονομικών τα έσοδα από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης διαμορφώθηκαν στο επτάμηνο στα 4,543 δισ. ευρώ έναντι 4,717 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (μείωση 174 εκατ. ευρώ).

 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα δημόσια έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το ΦΠΑ στον καπνό εκτιμάται ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους θα καταγράψουν μείωση -36% με το ποσό να φτάνει στα 480 εκατομμύρια, αποδίδοντας μόλις847 εκατομμύρια ευρώ από 1,327 που ήταν οι εισπράξεις το 2016 το αντίστοιχο διάστημα.

 

Πέρα από την αναποτελεσματικότητα στο πεδίο των δημοσίων εσόδων, η νέα αύξηση στις τιμές των τσιγάρων δημιουργεί μία φορολογική μέγγενη για τον κλάδο, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε με την υψηλότερη φορολογία στα προϊόντα καπνού.

Από το 2010, μάλιστα, έκλεισαν 10.000 σημεία πώλησης, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια για το κράτος του τζίρου και των εσόδων από τη φορολογία που κατέβαλαν και φυσικά αύξηση της ανεργίας και μείωση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

 

Σημειώνεται ότι το διάστημα 2009-2015, στο οποίο οι φόροι αυξήθηκαν κατά 58%, τα έσοδα από τους φόρους του καπνού μειώθηκαν κατά 6,5%. Είναι ενδεικτικό ότι η διείσδυση των παράνομων καπνικών στην Ελλάδα από το 3% που ήταν το 2009, ξεπερνά σήμερα το 22%, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να βρίσκεται στο 9,8%. Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισ. λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ.

 

Καλπάζει το λαθρεμπόριο

 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Royal United Services Institute (RUSI), με ποσοτικά στοιχεία που προήλθαν από την ετήσια έκθεση Project SUN της KPMG το 2016, στην Ελλάδα το 2016:

 

α) Ο όγκος των παράνομων τσιγάρων μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με το 2015, λόγω των συνεχών ελέγχων που διενήργησαν οι διωκτικές αρχές, αλλά παραμένει ακόμη πολύ υψηλός, στα 3,62 δισ. τσιγάρα.

 

β) Εάν είχαν καταναλωθεί τα 3,62 δισ. τσιγάρα στη νόμιμη αγορά, θα είχαν προσθέσει έσοδα στο ελληνικό κράτος περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.

 

γ) Οι ροές των «φθηνών λευκών» («cheap whites») εξακολούθησαν και το 2016 να αποτελούν τη βασική πηγή παράνομων τσιγάρων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 44% του συνολικού όγκου του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

 

δ) Η συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς συνεχίστηκε το 2016, με νέα μείωση πωλήσεων κατά 6%.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, 48,3 δισ. τσιγάρα, δηλαδή το 9,1% των τσιγάρων που καταναλώθηκαν συνολικά στην Ευρώπη το 2016, ήταν παράνομα. Στην πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων βρίσκεται ακόμη μία χρονιά η Λετονία με ποσοστό 22,6%, ενώ ακολουθούν η Ελλάδα (18,8%), η Ιρλανδία (17,5%), η Μάλτα (17,2%) και η Λιθουανία (17%). Εκτιμάται ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχασαν το 2016 περίπου 10,2 δισ. από άμεσους και έμμεσους φόρους, εξαιτίας του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.

 

Προτάσεις της αγοράς

 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η λύση βρίσκεται στον εξορθολογισμό και τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου. Όπως αναφέρουν η διετία 2015 - 2016 αποδεικνύει αυτό ακριβώς. Το παράνομο εμπόριο περιορίστηκε επειδή η κυβέρνηση αφενός πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου και αφετέρου γιατί δεν υπήρξε καμία αλλαγή φορολογίας.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:06 - 29 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.