ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρόν:Η κρίση ήταν μια αποτυχία της Ευρώπης-Τσίπρας:Να επανασχεδιάσουμε το μέλλον

20:44 - 07 Σεπ 2017 | Πολιτική
Μακρόν:Η κρίση ήταν μια αποτυχία της Ευρώπης-Τσίπρας:Να επανασχεδιάσουμε το μέλλον
«Η κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αφορούσε την Ευρώπη. Ηταν μια αποτυχία της Ευρώπης», σχολίασε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πνύκα, την οποία ξεκίνησε στα ελληνικά.

Ο κ. Μακρόν ευχαρίστησε για το ότι του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει από την Πνύκα. Στην ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για τις κοινές αξίες των δυο χωρών και τόνισε ότι στην Πνύκα επινοήθηκε το σύγχρονο κράτος.

 

Εδώ οι Αθηναίοι αποφάσισαν αν δώσουν την εξουσία στους πολλούς, εδώ πρέπει να δούμε τι κάνουμε εμείς οι ευρωπαίοι για την Δημοκρατία, δήλωσε.

 

«Στην Ευρώπη σήμερα η εθνική κυριαρχία και η δημοκρατία απειλούνται», τόνισε. Η κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αφορούσε την Ευρώπη. Ηταν μια αποτυχία της Ευρώπης.

 

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη γιατί δεν είμασταν στο ύψος των περιστάσεων;», αναρωτήθηκε. «Πρέπει να κλειστούμε σε μια αίθουσα στο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο χωρίς να επικοινωνούμε με τους υπόλοιπους; Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

 

«Η Ευρώπη είναι μεταμόρφωση. Περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Πρέπει να γίνει αυστηρή κριτική για το τι έγινε τα τελευταία χρόνια. Αν συνεχίσουμε να μην βλέπουμε το τι συμβαίνει θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης».

 

«Η εναλλακτική που προτείνω είναι η ανάκαμψη της Ευρώπης», τόνισε και στάθηκε ενάντιος στην γραφειοκρατία και τους τεχνοκράτες.

 

Η εθνική κυριαρχία δεν μπορεί να είναι αγαθό που χρησιμοποιούν οι πολέμιοι της Ευρώπης, υποστήριξε. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα και γύρω από την Ευρώπη, σημείωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

 

Εκτίμησε ότι μόνο ενιαία η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως το προσφυγικό, την τρομοκρατία αλλά και τις βουλές ισχυρότερων, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

 

«Στην Ευρώπη βασιστήκαμε πολλές φορές σε ψέματα. Δεν είπαμε την αλήθεια. Δεν είπαμε σε ένα κάτοικο της Αθήνας ότι δεν μπορεί να ζει χωρίς

μεταρρυθμίσεις όπως ζει κάποιος στο Βερολίνο. Αυτό το πλήρωσε ο ελληνικός λαός με δέκα χρόνια κρίσης.

 

Εχουμε φτάσει σε ένα είδος «εμφυλίου πολέμου» και ξεχάσαμε ότι υπάρχουν απέναντι από την Ευρώπη άλλες δυνάμεις».

 

«Πρέπει να σχεδιάσουμε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος και όπως είπε θα προτείνει έναν οδικό χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Μίλησε για προϋπολογισμό ευρωζώνης, έναν εκτελεστικό υπεύθυνο και ένα κοινοβούλιο ευρωζώνης στο οποίο θα λογοδοτεί.

 

«Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας και τι τους δίνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια: λιτότητα και ανεργία. Αρχικά όμως είχαμε υποσχεθεί ότι θα μπορούσαν να ζουν το ίδιο καλά με αυτούς στο Παρίσι και το Βερολίνο», σημείωσε. «Αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία».

 

Υπέρ της θέσης Μακρόν υπό προϋποθέσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών ο Τσίπρας

 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, προλογίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθεί ο διάλογος για «ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη» ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ κρατών και μεταξύ των πολιτών.

 

Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ της ευρωζώνης. «Χρειαζόμαστε να επανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Είναι πολιτική υποχρέωση της γενιάς μας, Εμμανουέλ», ανέφερε απευθυνόμενος στο Γάλλο Πρόεδρο. Εξάλλου, «αδράνεια και ακινησία θα σημάνει και παρακμή για την Ευρώπη. Ακόμη και οι ισχυρότεροι από εμάς στην Ευρώπη με βάση το δημογραφικό στα επόμενα 20 χρόνια δεν θα είναι καμία από τις πρώτες δυνάμεις του πλανήτη. Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις μέσα στα επόμενα 20 χρόνια καμία χώρα της ΕΕ δεν αναμένεται να βρίσκεται στις επτά οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Μπορούμε να πετύχουμε τη δημοσιονομική ενοποίηση εφόσον πετύχουμε την πολιτική και οικονομική ενοποίηση, τόνισε.

 

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της θέσης Μακρόν υπό προϋποθέσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία αλλά πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε και υπουργό κοινωνικής Δικαιοσύνης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

 

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ ενός ισχυρού κοινού προϋπολογισμού με αυστηρούς κανόνες, που θα είναι κοινοί για όλους. Στον αντίποδα, ανέφερε ότι ανεξέλεγκτες έχουν γίνει οι χώρες που καταγράφουν θηριώδη πλεονάσματα χωρίς να ισχύουν τα συμφωνηθέντα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.