ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα φέρουμε- Μείωση φορολογίας και πλεονασμάτων

20:50 - 16 Σεπ 2017 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα φέρουμε- Μείωση φορολογίας και πλεονασμάτων
“Το μήνυμα είναι σαφές: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητά του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων. Μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και εγγυήθηκε ότι ο φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μια 5ετία. "Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αξιολόγηση παντού", υπογράμμισε, ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα δεχτεί την φοροδοτική εξόντωση των Ελλήνων και ότι θα πείσει τους εταίρους για μείωση πλεονασμάτων.

"Χρειάζεται μια αφοσιωμένη και απόλυτα συντονισμένη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών. Αλλαγών που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα όποια προγράμματα προσαρμογής.

 

Μια κυβέρνηση των καλύτερων, όχι των κολλητών, των συγγενών και φίλων. Μια κυβέρνηση που θα εγγυάται συντονισμό, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, λογοδοσία”, σημείωσε.

 

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια

 

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε τα πρώτα τρία νομοσχέδια της κυβέρνησής του:

 

1. Το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.

 

2. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση.

 

Υπενθυμίζω ότι έχω προσωπικά δεσμευθεί για μείωση  της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το   29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.

 

Αλλά και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25,000 ευρώ.

 

"Σήμερα δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία πενταετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδομήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση γι’ αυτό" είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ, διευκρινίζοντας:

 

"Η φορολογία πρέπει όμως να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις.

 

Γι’ αυτό και προτείνουμε υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτοµία.

 

Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

 

3. Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

 

"Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο κράτος.

 

Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρµοδιότητάς της.

 

Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις.

 

Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων. Σπάμε το μονοπώλιο του κράτους".

 

Θα μειώσουμε τη φορολογία και τα πλεονάσματα

 

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εξοντωτική φορολογία των Ελλήνων και ότι θα πείσει τους εταίρους για τη σύναμψη νέα συμφωνίας για χαμηλότερα πλεονάσματα.

 

Οι στόχοι για τα μακρόχρονια πλεονάσματα με το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Οι φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων εχει εξαντληθεί. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι η γενια των 360 ευρω στοιχειώνει την πατρίδα μας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

“Μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα αλλά για να κάνουμε επανάσταση στη φορολογία πρέπει να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι είναι και προς το συμφέρον τους. Και θα το πετύχω γιατί είμαστε αξιόπιστοι, είμαστε σοβαροί”, είπε.

 

Η Ελλάδα διψά για ένα καλύτερο αύριο

 

Πέρυσι μίλησα για τη “συμφωνία αλήθειας”, φέτος θα μιλήσω για την Ελλάδα του αύριο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. “Δεν αξίζουμε να ζούμε στη μιζέρια και την φτωχοποίηση. Δεν μας αξίζει να πληρώνουμε τις αυταπάτες”.

 

“Δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν, ας κάνουν στην άκρη. Στις δικές μας πλάτες, στην επόμενη κυβέρνηση πέφτει η ευθύνη να βγει η χώρα από την κρίση”, τόνισε.

 

Η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένα θερμοκήπιο ανικανότητας και αναξιοκρατίας, είπε. Η Ελλάδα διψά για ένα καλύτερο αύριο.

 

Οραματίζομαι μια Ελλάδα που ευημερεί, όχι μια χώρα σε μόνιμη κρίση, όπου θα κυριαρχεί ο φόβος και η απογοήτευση. Σε αυτή οι άξιοι επιβραβεύονται και οι αδύναμοι υποστηρίζονται.

 

"Δε με ενδιαφέρει η εξουσία ως αυτοσκοπός. Η εξουσία είναι το εργαλείο για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι όσοι δεν ρώτησαν ποτέ τον Τσίπρα πώς θα σκίσει τα μνημόνια, ρωτάνε τον ίδιο πώς θα φέρει επενδύσεις.

 

Αναφερόμενος στην αγορά ακινήτων ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε για γενναία κίνητρα για ανανέωση των παλαιών ακινήτων προκειμένου να αυξηθεί με αυτό τον τρόπο η περιουσία των ακινήτων. Θα αναστείλουμε τον ΦΠΑ στην κατοικία για τρία χρόνια και θα δοθούν κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, υπογράμμισε.

 

Για τον πρωτογενή τομέα μίλησε για την ανάγκη υποστήριξης του επιχειρηματία αγρότη που καινοτομεί για να πετύχει ανταγωνιστική διεθνώς παραγωγή. Μίλησε για φορολογικά κίνητρα και αξιοποίηση της τεχνολογίας και της γεωθερμίας για να υπάρξει επανάσταση παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα.

 

Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και με τροποποίηση της εξορυκτικής νομοθεσίας. “Άλλες Σκουριές δεν θα έχουμε. Οι δουλειές που χάνονται στην Χαλκιδική θα ανακτηθούν, αυτό είναι προσωπική δέσμευση”.

 

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στον πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος θα δίνει στους επιχειρηματίες μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά τόνισε: “Και δεν αναφέρομαι στους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπήσουν και έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία και γυρίζουν με σκάφη στο Αιγαίο. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος”.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:20 - 16 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.