ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος για την Ελλάδα

08:00 - 25 Σεπ 2017 | Πολιτική
Γερμανία: Η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος για την Ελλάδα
Η πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Γερμανία είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να ενθουσιάζει την ελληνική κυβέρνηση. Το αντίθετο. Οι Σοσιαλδημοκράτες αποδυναμώθηκαν, η Αριστερά κινήθηκε σε συνηθισμένα επίπεδα, η ακροδεξιά έπιασε ποσοστά ρεκόρ και η Άνγκελα Μέρκελ μοιάζει αναγκασμένη να συγκυβερνήσει με Πράσινους και Φιλελεύθερους, με τους δεύτερους να μη φημίζονται για τα φιλελληνικά τους αισθήματα.

Είναι δεδομένο πως με τους Φιλελεύθερους αντί των Σοσιαλδημοκρατών στο κυβερνητικό σχήμα, η Ελλάδα θα έχει λιγότερους υποστηρικτές μέσα στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης.

Αν μάλιστα οι Φιλελεύθεροι αναλάβουν και κάποιο κρίσιμο υπουργείο, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, κρατήστε και το γεγονός πως και εντός κοινοβουλίου, το ακροδεξιό AfD, που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του Grexit, δεν πρόκειται να έχει... χαλαρή στάση απέναντί μας.

Πριν φτάσουμε, όμως, εκεί, θα πρέπει πρώτα να σχηματιστεί η κυβέρνηση. Κι αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Σε μία περίοδο που η Ελλάδα δέχεται από πιέσεις να κινηθεί γρήγορα για την ολοκλήρωση της γ` αξιολόγησης, δεν θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα γίνει στη Γερμανία.

Και φυσικά έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε πως θα κλείσει τελικά το κυβερνητικό σχήμα, καθώς στο ζήτημα του χρέους, που "καίει" τον Πρωθυπουργό, δεν υπάρχει σαφής χρονική δέσμευση, παρά μόνο το... κλασικό πια "μετά τις γερμανικές εκλογές".

Οι γερμανικές εκλογές έγιναν, ωστόσο, θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Χρόνος που οι εταίροι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν στην κυβέρνηση. Η πίεση είναι μεγάλη και το μήνυμα "τρέξτε" είναι το βασικό που φέρνει μαζί του και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που βρίσκεται στην Αθήνα.

Αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, σε γενικές γραμμές η νέα κυβέρνηση Μέρκελ αναμένεται να έχει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, σε σχέση με το παρελθόν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.