ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πολιτικός σεισμός" για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών

09:36 - 23 Οκτ 2017 | Πολιτική
"Πολιτικός σεισμός" για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών
Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο 160 συνταξιούχοι βουλευτές διεκδικούν δικαστικώς ποσά συντάξεων που ξεκινούν στα 15 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να φτάσουν τα 50 εκατ. εάν δικαιωθούν όλοι οι προσφεύγοντες.

Ήδη για 100 πρώην βουλευτές έχει επιδικαστεί ποσό αναδρομικών το οποίο καλείται να επιστρέψει το Δημόσιο με απειλή μάλιστα ποινής 3.000 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Χωρίς αμφιβολία υπό τις γνωστές οικονομικές συνθήκες για τη χώρα μας, το νόμιμο πρέπει να δώσει τη θέση του στο ηθικό σκέλος της υπόθεσης. Οι πρώην βουλευτές δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, επομένως η διεκδίκηση των χρημάτων τους είναι απολύτως νόμιμη. Ωστόσο όταν οι απλοί συνταξιούχοι υφίστανται διαρκώς μειώσεις και χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν επί χρόνια την έκδοση της κύριας σύνταξής τους το δίκαιο των πρώην βουλευτών πρέπει να δώσει τη θέση του στον ρεαλισμό.

Η παραίτηση από την αξίωσή τους θα ήταν μία κίνηση μεγάλου συμβολισμού όχι μόνο για τους πρώην βουλευτές που έχουν προσφύγει κατά του Δημοσίου αλλά για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Γιατί όταν όλοι γνωρίζουν ότι από την 1.1.2019 θα μειωθούν οι συντάξεις κατά 18% αποτελεί πρόκληση η πληρωμή αναδρομικών σε 160 παλαιούς πολιτικούς.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «είχε τοποθετηθεί έγκαιρα και με σαφήνεια σχετικά με τις  προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια, για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, καταδικάζοντας  αυτή την πράξη ως ντροπιαστική σε συνθήκες κρίσης» και προσθέτει: «Είχαμε καλέσει, ήδη από το 2011, όλους  όσοι προσέφυγαν, να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική».

Η απάντηση ΝΔ

Αυστηρή ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία για το θέμα των αναδρομικών που διεκδικούν πρώην βουλευτές. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος προειδοποιεί τους πρώην βουλευτές που έχουν καταθέσει προσφυγή στη Δικαιοσύνη να την αποσύρουν, σε αντίθετη δε περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος.

Η απάντηση ΠΑΣΟΚ

Να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά κάλεσε και το ΠΑΣΟΚ όσους πρώην βουλευτές είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικά. "Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών" αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και τονίζει πως το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία.

Η απάντηση Ποταμιού

Να μην πάρουν τα αναδρομικά οι πρώην βουλευτές που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, ζήτησε από πλευράς του και ο Σταύρος Θεοδωράκης με μήνυμά του στο twitter.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 23 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.