ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορτσάρει για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση εν όψει αξιολόγησης

10:14 - 09 Νοε 2017 | Πολιτική
Φορτσάρει για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση εν όψει αξιολόγησης
Τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δείχνει η κυβέρνηση ως κεντρικό στόχο ενόψει των stress tests των τραπεζών αλλά και της καθόδου των θεσμών στο τέλος του μήνα. Μάλιστα, χθες υπήρξαν και νέες επαφές μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (κ.κ. Ν. Καραμούζης και Φ. Καραβίας) και του υπ. Οικονομικών (Ευκλ. Τσακαλώτος) για το θέμα.

«Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες, είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, φορτσάρει για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) πρώτης κατοικίας. Πάντως το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει από την νέα χρονιά καθώς μέχρι τότε ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας ως 300.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, για να ξεμπλοκάρουν οι πλειστηριασμοί το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σειρά μέτρων για την προστασία των συμβολαιογράφων όπως η αυτεπάγγελτη δίωξη για τα σε βάρος τους εγκλήματα. Το όλο θέμα αναμένεται πάντως να τεθεί από τους θεσμούς στην επόμενη τους κάθοδο στις 27/11 για τη συνέχιση της αξιολόγησης. Μάλιστα αναμένεται να τσεκάρουν το κατά πόσο η παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης έχει ανοίξει τις διαδικασίες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Πέρα από το «μαστίγιο» των πλειστηριασμών αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το «καρότο» μιας νέας σειράς ρυθμίσεων δανείων από τις τράπεζες ώστε να βελτιωθούν τα λογιστικά τους φύλλα. Στο μενού αυτών των ρυθμίσεων περιλαμβάνονται οι εξής επιλογές:

- Θα υπάρχει η δυνατότητα για εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου και θα διαμορφώνεται τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπολοίπου.

- Θα δίνεται η επιλογή για μετατροπή σε ενοικίαση/χρηματοδοτική μίσθωση η οποία θα εξασφαλίζει στον πρώην ιδιοκτήτη τη δυνατότητα μίσθωσης του ακινήτου για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο.

- Θα προβλέπεται η δυνατότητα για εθελοντική εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου κι εφόσον το τίμημα της πώλησης υπολείπεται του συνόλου της οφειλής, τότε η τράπεζα θα προβαίνει σε διαγραφή της οφειλής που θα απομένει.

-Επίσης ήδη έχει μπει μπρος η διαδικασία εξωδικαστικής συμφωνία κατά την οποία η τράπεζα θα λαμβάνει είτε εφάπαξ καταβολή σε μετρητά (ή ισοδύναμα μετρητών) είτε σειρά προκαθορισμένων τμηματικών καταβολών.

- Τέλος θα μπορεί η τράπεζα να υπερθεματίζει στον πλειστηριασμό, αποκτώντας την κυριότητα του ενυπόθηκου ακινήτου ή άλλης εμπράγματης εξασφάλισης στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας οριστικής διευθέτησης της οφειλής με τη συναίνεση του δανειολήπτη.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.