ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Δύο ή τρεις νέοι πόλοι στην αγορά ηλεκτρισμού

18:10 - 23 Νοε 2017 | Πολιτική
Σταθάκης: Δύο ή τρεις νέοι πόλοι στην αγορά ηλεκτρισμού
Έως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η πώληση λιγνιτικών μονάδων για την οποία είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, θα οδηγήσει στη δημιουργία δεύτερου ή τρίτου πόλου στην αγορά, τόνισε ο υπουργός, εκφράζοντας την άποψη ότι η αξιολόγηση με τους θεσμούς δεν θα κολλήσει στα θέματα της Ενέργειας.

«Ο λιγνίτης θα παραμείνει μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά με μειωμένο ειδικό βάρος και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη ΔΕΗ, ως βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, η οποία θα μετασχηματιστεί σε εταιρία πολλαπλών ενεργειακών δράσεων», διευκρίνισε.

Ανέφερε εξάλλου, ότι έως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ το 2018 η αγορά ρεύματος θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο-στόχο (target model) της ΕΕ.

Αναφερόμενος στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Σταθάκης τόνισε, ότι θα παίξει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ σημείωσε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού.

Όπως είπε, έργα, όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός, η πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση του κοιτάσματος της Καβάλας, ως αποθήκης φυσικού αερίου κ.α., συντείνουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.