ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας:Αναγκαίο να αναχαιτίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ κρατών της Ε.Ε.

21:27 - 23 Νοε 2017 | Πολιτική
Τσίπρας:Αναγκαίο να αναχαιτίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ κρατών της Ε.Ε.
Τα διαδοχικά Μνημόνια λιτότητας σχεδιάστηκαν για να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες - όχι την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της βράβευσής του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων.

Για αλλαγή της Ευρώπης προς μια κατεύθυνση δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, και προόδου, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επισήμανε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός παρά την πρωτοφανή πίεση «παραμείναμε, δεν αποχωρήσαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε εντός του κοινού πλαισίου, εντός της Ευρώπης».

«Ακόμη και όταν κάποιοι ακραίοι στην Ευρώπη σχεδίαζαν, είτε από πολιτική διαστροφή είτε από άγνοια κινδύνου, την τιμωρητική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και επέβαλαν τη συνέχιση του καθεστώτος εξαίρεσης στην Ελλάδα, ασχέτως του ότι γνώριζαν από την αρχή, εκείνο που και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ παραδέχτηκε μόλις πρόσφατα. Ότι, δηλαδή, τα διαδοχικά Μνημόνια λιτότητας σχεδιάστηκαν για να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες - όχι την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες».

«Η ευρωπαϊκή δέσμευση του ελληνικού λαού δεν είναι ένα σύνηθες ρητορικό σχήμα. Είναι μια διαρκής και επίπονη συγγραφή κεφαλαίων της ίδιας της Ιστορίας της» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Να οικοδομήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, που θα βασίζεται σε αληθινά δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα εμπλέκει ισότιμα τους λαούς μας στη διαδικασία λήψη των αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «η δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης να έχει ως αφετηρία την οικονομική και νομισματική ένωση, η οργανική ενότητα της οποίας προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης». Γι αυτό το λόγο, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης.

«Είναι επίσης αναγκαίο, τόνισε να αναχαιτίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μέλη και να κλείσουμε το δρόμο στους φορολογικούς παραδείσους, που συνιστούν νόμιμο τρόπο παραβίασης της νομιμότητας - όσο οξύμωρο και αν ακούγεται».

Γι αυτό και πιστεύω, τόνισε, πως ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων που αποφασίσαμε πριν λίγες μέρες στο Γκέτεμποργκ δε πρέπει να μείνει στα χαρτιά αλλά να ενταχθεί στο νομικό πλαίσιο της Ένωσης.

Και τέλος πιστεύω ότι είναι αναγκαίο, ανέφερε ο πρωθυπουργός «να ενισχύσουμε αποφασιστικά το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας, του ελέγχου και της λογοδοσίας προς στους Ευρωπαίους πολίτες με τη συγκρότηση ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης με ουσιαστικές αποφασιστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες».

«Είμαι ευρωπαϊστής επειδή είμαι αριστερός»

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός στο πρόγευμα εργασίας με τα μέλη της επιθεώρησης Politique Internationale και επιχειρηματίες παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας.

Υπογράμμισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20% πλέον, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια.

Επιπλέον, σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων υπογράμμισε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Πέραν αυτών, επεσήμανε το υψηλό δεκαετίας που έχει σημειωθεί στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη βράβευσή του με το βραβείο Πολιτικού Σθένους, τόνισε πως στο πρόσωπό του βραβεύεται ο ελληνικός λαός για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια.

«Πάντοτε πίστευα στην ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα πως παρά τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και ιδέες, μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Ευρώπη αντιμετώπισε 3 παράλληλες κρίσεις.Την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας. Και μέσα σε αυτό το πεδίο κρίσεων, έγινε σαφές ότι μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις τέτοιων διαστάσεων.

Ασφαλώς οι επιδόσεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες, αλλά αυτό είναι το πλαίσιο που επιδιώκουμε τις βελτιώσεις.

Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη συζήτηση που έχει ανοίξει, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της.

Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη αποφάσεων και επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης. Για τις εξελίξεις στη Γερμανία, σημείωσε πως θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:02 - 23 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.