ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή: Με την πλάτη στον τοίχο Τσίπρας - Καμμένος (live)

09:00 - 27 Νοε 2017 | Πολιτική
Βουλή: Με την πλάτη στον τοίχο Τσίπρας - Καμμένος (live)
Το οριακό σημείο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και το μέλλον του ίδιου του συνασπισμού, αναμένεται να διαφανούν κατά την σημερινή συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ για την πώληση πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία και τον ρόλο μεσαζόντων. Παρακολουθήστε τη συζήτηση ζωντανά

Εν αναμονή της συζήτησης στην Βουλή, που έχει οριστεί για τις 13.00 της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται ήδη υπό ασφυκτική πίεση, ανάλογη εκείνης που θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Αμυνας. 

Η απόφαση του Πρωθυπουργού να σηκώσει το πολιτικό βάρος και να καταστήσει τον εαυτό του πολιτικά συνυπεύθυνο, ζητώντας να συμμετάσχει στην συζήτηση, διαμορφώνουν μία νέα συνθήκη, από την οποία ελάχιστες δυνατότητες διαφυγής έχει ο κ. Τσίπρας. 

Είτε θα είναι υποχρεωμένος να καλύψει πλήρως τον κ. Καμμένο και να δώσει ο ίδιος απαντήεις για τις καταγγελίες περί μεσαζόντων στην διαδικασία, είτε θα αναγκαστεί σε κάποιον ελιγμό ώστε να πάρει αποστάσεις, αφήνοντας εκτεθειμένο τον υπουργό Αμυνας. 

Και στις δύο περιπτώσεις, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας αντιμέτωπος με νέες συνθήκες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήδη να έχουν πάρει τις αποστάσεις τους από τις πρακτικές Καμμένου (Φίλης, Σουρλέτης, Ξυδάκης, Κυρίτσης, κ.ά.). Σύμφωνα δε με πληροφορίες, κάποιοι σκοπεύουν με τοποθετήσεις τους στην Βουλή να επισημοποιήσουν την διαφωνία τους με τους χειρισμούς του υπουργού Αμυνας. 

Από την αντιπολίτευση αναμένεται να ασκηθεί ιδιαίτερα σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση συνολικά και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο στόχαστρο θα βρεθεί κυρίως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. 

Οι δυνατότητες διαφυγής του Πρωθυπουργού από το πλαίσιο αυτό, εμφανίζονται εν όψει της συζήτησης περιορισμένες και όπως εκτιμάται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση εισέρχεται πλέον σε μία νέα φάση κατά την οποία η αβεβαιότητα για το μέλλον της θα κυριαρχεί. 

Κατά τις εκτιμήσεις δε της αντιπολίτευσης, το νέο αυτό στοιχείο είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει εξελίξεις, οι οποίες να οδηγούν ακόμη και σε οριστική διάρρηξη της σχέσης Τσίπρα - Καμμένου. 

Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι από την ΝΔ επανέρχεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών και της ετοιμότητας του κομματικού μηχανισμού για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αγγελος Κωβαίος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:34 - 27 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.