ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Τα ανοιχτά ζητήματα στα ενεργειακά

19:03 - 27 Νοε 2017 | Πολιτική
Σταθάκης: Τα ανοιχτά ζητήματα στα ενεργειακά
Αισιόδοξος για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τον Ιανουάριο δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε πως σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά δύο είναι τα βασικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Για τα ενεργειακά ζητήματα ο κ. Σταθάκης είπε στον real FM πως έχουν προχωρήσει μετά τις συναντήσεις και τις απευθείας επικοινωνίες με τη DG Comp και διευκρίνισε ότι δύο είναι τα θέματα αιχμής, όπου έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής εντός της εβδομάδας, με την παρουσία των θεσμών στην Αθήνα:

Όπως είπε το πρώτο θέμα αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 40%. Όπως είπε, υπάρχει καταρχάς συμφωνία ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί η διαδικασία. Διευκρίνισε ότι αναφέρεται στις μονάδες της Μεγαλόπολη και της Μελίτη, ενώ σημείωσε ότι σημαντική εξέλιξη είναι η συζήτηση για την αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου, ώστε να παραμείνει ενεργή περισσότερα χρόνια.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί μέρος της συζήτησης για τη συμφωνία, όπως και άλλες πρωτοβουλίες. Όπως για παράδειγμα η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης σε πόλεις κλειδιά στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόσθεσε πως η ατζέντα δεν περιορίζεται μόνο στην πώληση μονάδων, περιλαμβάνει και συγκεκριμένες ενέργειες, «αντισταθμιστικά», ώστε να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες. «Λίγο υπομονή και θα δείτε ότι η συμφωνία, στο τέλος της ημέρας, θα είναι αρκετά καλή» σημείωσε.

Η δεύτερη ενότητα, στην οποία, όπως είπε ο υπουργός, έχει γίνει αρκετή πρόοδος, αφορά την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου από 1/1/18. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, είμαστε έτοιμοι για αυτή την απελευθέρωση, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μια αναδιάταξη των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, επιδιώκουμε να υπάρξει ισχυρή παρουσία της ΔΕΠΑ και στη λιανική αγορά, αλλά σε μια επιχείρηση όχι και στις δύο.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.