ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ιστορική» επίσκεψη Ερντογάν: Η ατζέντα των τουρκικών προκλήσεων... ζωντανά

14:59 - 07 Δεκ 2017 | Πολιτική
«Ιστορική» επίσκεψη Ερντογάν: Η ατζέντα των τουρκικών προκλήσεων... ζωντανά
Σε πραγματικά ιστορική, αλλά με απολύτως αρνητική χροιά, εξελίσσεται η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο κ. Ερντογάν, ήδη με το «καλημέρα» και έχοντας καταστήσει σαφείς τις διαθέσεις του μέσω της συνέντευξης στον ΣΚΑΪ το προηγούμενο βράδυ, προέβη σε απροκάλυπτες προκλήσεις μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο, απλώνοντας όλη την ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Σε μία τοποθέτηση η οποία υπερέβη κάθε όριο πρωτοκόλλου, ανέπτυξε επί ώρα τις θέσεις του για:

- αλλαγή της συνθήκης της Λωζάννης,

- αλλαγή του status της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης (σε τουρκική), ενώ

- έθεσε ζήτημα και το ζήτημα του Αιγαίου συνολικά.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει στην συνέντευξη του κ. Ερντογάν, λέγοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Η μειονότητα στη Δ. Θράκη είναι τουρκική», είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Ερντογάν και υποστήριξε την άποψη ότι η συνθήκη που έχει υπογραφεί πριν από 94 χρόνια δεν μπορεί να ισχύει με τους ίδιους όρους.

Αποτέλεσμα ήταν το κλίμα να βαρύνει και ο γύρος των φιλοφρονήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση, η οποία έφθασε στα όρια του διπλωματικού επεισοδίου, με τον κ. Παυλόπουλο να αναγκάζεται να απαντήσει, λέγοντας ουσιαστικά ότι υπήρξε φάουλ («δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εσείς και αυτά θα τα συζητήσετε με την κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών) και τον Τούρκο Πρόεδρο να ανταπαντά.

Αμέσως μετά ο κ. Ερντογάν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε και πάλι στο θέμα της μεινότητας, όπως οι αρχικές τοποθετήσεις ήταν συντομότερες και σε χαμηλότερους τόνους.

Με αυτές τις πρώτες ενδείξεις, ιδιαίτερη ανησυχία έχει αρχίσει να γεννάται, ενόψει της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Θράκη την Παρασκευή, ενώ ήδη η σκοπιμότητα της πρόσκλησης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει έντονες, αν και καθυστερημένες, δεύτερες σκέψεις...

Άγγελος Κωβαίος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.