ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Απαράδεκτη η πρόταση Τουσκ-Υπάρχει χάσμα στο προσφυγικό

17:47 - 15 Δεκ 2017 | Πολιτική
Τσίπρας: Απαράδεκτη η πρόταση Τουσκ-Υπάρχει χάσμα στο προσφυγικό
Το προσφυγικό ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη Σύνοδο Κορυφής και καθώς φαίνεται αποτυπώθηκε ξεκάθαρα πως η ΕΕ είναι διχασμένη. Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου έκανε λόγο για δύο στρατόπεδα, ενώ άσκησε έντονη κριτική στον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προ ημερών είχε προτείνει να μην εφαρμοστεί το σχέδιο για κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για απαράδεκτη πρόταση, η οποία δημιούργησε άσχημο κλίμα πριν από τη Σύνοδο. 

«Υπογράμμισα ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κ.Τουσκ προσπάθησε να θέσει το θέμα ήταν απαράδεκτος», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε πως διεμήνυσε ότι η μη τήρηση της αρχής της αλληλεγγύης υπονομεύει το μέλλον της Ευρώπης.

«Είναι καίριο ότι μέσα από την έναρξη αυτής της συζήτησης αμφισβητείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σεβάστηκε τους κανόνες.

Συνέχισε λέγοντας ότι έχει δίκιο ο κ.Τουσκ ότι υπάρχει χάσμα στο προσφυγικό, αλλά δεν είναι ανατολής - δύσης, είναι ανάμεσα στα μέλη που σέβονται και αντιλαμβάνονται τους κανόνες έναντι αυτών που νομίζουν ότι η ΕΕ είναι α λα καρτ. «Αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Θα είναι ένα κρίσιμο θέμα και θα είναι ο πυρήνας της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης» τόνισε.

Εκτίμησε ότι «αυτό που μας δίχασε δεν ήταν οι ίδιοι οι μηχανισμοί αλλά η άρνηση κάποιων κρατών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το προσφυγικό πρόβλημα θα λυθεί γενναίες παρεμβάσεις και θα εξομαλυνθεί με ελέγχους δικτύων διακίνησης, μηχανισμούς επιστροφών».

Για το ίδιο θέμα, ο Ντόναλντ Τουσκ επέμεινε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία στο ζήτημα των ποσοστώσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.