ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Φέραμε μια ηπιότερη συμφωνία- Ελάτε να συγκριθούμε!

21:57 - 19 Δεκ 2017 | Πολιτική
Τσίπρας: Φέραμε μια ηπιότερη συμφωνία- Ελάτε να συγκριθούμε!
«Θέλω να ξεκινήσω κάνοντας μια παρατήρηση στην εισαγωγή της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη που αναφέρθηκε σε ένα απόφθεγμα του Αϊνστάιν. Μόνο που αυτό δεν το είπε ο Αϊνστάιν κύριε Μητσοτάκη. Είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Καλό θα είναι οι συνεργάτες σας να διαβάζουν τα ελληνικά Hoaxes πριν σας λένε τι να πείτε. Εντάξει ξέρουμε είστε άριστος, αλλά καλό είναι να ψάχνετε τι λέτε», είπε ξεκινώντας ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Παραλάβαμε χάος

«Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία. Με μια κυβέρνηση τότε, που είχε δεσμευτεί σε τρελά πλεονάσματα του 4,5% για τα επόμενα χρόνια. Ενώ αδυνατούσε να καλύψει ακόμη και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα 65 δισ. ευρώ, που είχαν βυθίσει την οικονομία σε μια πρωτοφανή ύφεση. Αυτή τη χώρα παραλάβαμε».

Δεν καταφέραμε όσα θέλαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία ηπιότερη
«Είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση που άνοιξε μέσα από παράφραση μιας τοποθέτησης του ΠτΒ. Να συγκρίνουμε λοιπόν: Τι παραλάβαμε και ποιος τότε σας έριξε. Ο ελληνικός λαός σας έριξε γιατί δεν άντεχε να βλέπει το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα αγκαζέ με τα συμφέροντα. Έδωσε σε εμάς εντολή. Πράγματι εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Εντολή που τηρήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο. Καταλήξαμε σε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό με τους εταίρους μας, αλλά με πολύ ρεαλιστικότερους όρους από όσα είχατε φορτώσει. Δεν καταφέραμε όσα θέλαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία ηπιότερη. Εφαρμόσατε δημοσιονομικά μέτρα 30 δισ. Εμείς ούτε 5 δισ. ευρώ. Εμείς αυτά που καταφέραμε τότε,στο πρώτο εξάμηνο, δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε. Αλλά προχωρήσαμε σε μια πρωτόγνωρη πράξη ευθιξίας, να ζητήσουμε εκ νέου εντολή, με τη συμφωνία και τα μέτρα γνωστά. Εμάς επέλεξε ο λαός να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και όχι εσάς».

Ελάτε να συγκριθούμε
«Ξεγελάστηκε 2 φορές ο ελληνικός λαός; Εσείς που μια βδομάδα τώρα υπερασπίζεστε το ψεύτικο success story του κυρίου Σαμαρά, πώς το εξηγείτε αυτό; Γιατί σας καταδίκασε ο λαός στην αντιπολίτευση; Μήπως είναι αδαής; Όχι δεν είναι χαζός. Έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει και αυτή θα είναι η αιτία που θα σας οδηγήσει σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια

Αφού όμως μπήκατε στη βάσανο των συγκρίσεων ελάτε να συγκριθούμε από τώρα αν θέλετε, γιατί το 19 που θα γίνουν οι εκλογές η σύγκριση θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Για να συγκριθούμε λοιπόν. Το 14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δε μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση. Εμείς σήμερα μιλάμε με βεβαιότητα και χωρίς ψέματα και λέμε ότι τα επιτόκια για το δεκαετές, πέσανε στο 3,7%. Συγκρίνονται τα μήλα με τα πορτοκάλια;». Για αυτό το λόγο στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στη πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για τη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Και στα προαπαιτούμενά της, όλα της πέμπτης αξιολόγησης».

Κύριε Μητσοτάκη δεν διαβάζετε ούτε εφημερίδα

«Για πρώτη φορά μετά την κρίση το 2009, ανακάμπτουν η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο. Δεν είναι σωστό να μιλάμε μόνο για μακροοικονομικά μεγέθη. Κυριε Μητσοτάκη είστε ξανά αδιάβαστος. Ούτε εφημερίδα δεν διαβάζετε πριν μπείτε. Γιατί βρήκα σήμερα τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ , που λένε ότι το 70% των νέων θέσεων εργασίας ήταν σταθερές».

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:13 - 19 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.