ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή: «Ναι» στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

22:22 - 21 Δεκ 2017 | Πολιτική
Βουλή: «Ναι» στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς, κατόπιν πολύωρου «μασάζ» και εντάσεων. Με νομοθετική βελτίωση στην επίμαχη τροπολογία κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απέσυρε λίγα λεπτά πριν τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας την παράγραφο για την αυτεπάγγελτη δίωξη ακόμη και της απειλής προς συμβολαιογράφους, κάμπτοντας έτσι τις αντιρρήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, η τροπολογία προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία όσων:

- ασκούν βία σε συμβολαιογράφους (σ.σ. σήμερα η δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως μόνο σε όσους ασκούν βία σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την υπηρεσία τους)

- παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία (σήμερα ισχύει μόνο για τα Ειρηνοδικεία)

Από την τροπολογία ο κ. Κοντονής αφαίρεσε την παράγραφο 2, με αποτέλεσμα να μην απειλούνται με αυτεπάγγελτη δίωξη όσοι απειλούν συμβολαιογράφους και να απαιτείται έγκληση από το θύμα.

Νωρίτερα, σε έκτακτη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί άκουσαν βουλευτές να υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση των πλειστηριασμών «βάζει στη γωνία» την κυβέρνηση, ενισχύει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και εμφανίζει την αντιπολίτευση «να είναι στη σωστή πλευρά».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Φίλης ζήτησε να μπει στην τροπολογία με κάποιο τρόπο η προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να είπε ότι «δεν αποσύρεται η τροπολογία γιατί θα έχουμε πρόβλημα με τους θεσμούς και την αξιολόγηση», ενώ συνέδεσε τη διάταξη με την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, χωρίς να στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου. Νωρίτερα, ο κ. Μιχελογιαννάκης είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:45 - 21 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.