ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Βγήκαν τα μαχαίρια κατά της Εκκλησίας για την ΠΓΔΜ

11:02 - 11 Ιαν 2018 | Πολιτική
Κυβέρνηση: Βγήκαν τα μαχαίρια κατά της Εκκλησίας για την ΠΓΔΜ
Σε τροχιά σύγκρουσης εισήλθαν κυβέρνηση και Εκκλησία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά την τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του, αν και ο ίδιος τάχθηκε κατά της συμμετοχής ή στήριξης της εκκλησίας σε συλλαλητήρια.

Οι δηλώσεις Ιερώνυμου προκάλεσαν την οξεία αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο έθεσε πέντε ερωτήματα:

Πρώτον, ρωτούσαν σκωπτικά «άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;». Δεύτερον, εξέφραζαν απορία αν η ηγεσία της Εκκλησίας «αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας», και πρόσθεταν ότι καθώς ήδη με την κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, «μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;».

Τρίτον, από το ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Τέταρτον, η ηγεσία της Εκκλησίας εγκαλείται διότι «εμπλέκεται σε κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις» και μάλιστα «σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ η ίδια «δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις ιερές υποθέσεις της».

Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών ‘συγγενειών’ τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό».

Εν τω μεταξύ, ήδη είναι προγραμματισμένα δύο συλλαλητήρια για το σκοπιανό, το πρώτο στις 28 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.