ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νίμιτς: Δεν έχω νέα ονομασία, θα προτείνω παλιότερες ιδέες

13:51 - 15 Ιαν 2018 | Πολιτική
Νίμιτς: Δεν έχω νέα ονομασία, θα προτείνω παλιότερες ιδέες
Μία θετική δυναμική στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων διαπιστώνει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ενόψει και της νέας συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί με τις αντιπροσωπίες των χωρών την προσεχή Τετάρτη.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ εξέφρασε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και οι πολίτες των δύο χωρών να επικεντρωθούν στη λύση.

Χαρτογραφώντας το έδαφος των διαπραγματεύσεων, ο κ. Νίμιτς τονίζει ότι «και στις δύο χώρες υπάρχει μία θετική δυναμική», καθώς η «νέα κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται πολύ να επιλύσει αυτό το θέμα», αλλά και «η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι καλό να επιλυθεί».

«Νομίζω ότι οι πολίτες και στις δύο χώρες ίσως να είναι έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά έχουν και στοιχεία συμβιβασμού που θα επιλύσουν το θέμα» σημειώνει.

Σε σχέση με το ποια στάση θα τηρήσει ο ίδιος είπε ότι δεν έχει ούτε "μαγικά", ούτε νέα ονόματα να προτείνει, αλλά θα ζητήσει να γίνει ουσιαστική συζήτηση σε ιδέες που έχουν μέχρι σήμερα πέσει στο τραπέζι.

«Δεν υπάρχει τίποτα εντελώς καινούριο, κάτι νέο μαγικό στο θέμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι θα προτείνει ιδέες που ήταν στο τραπέζι στο παρελθόν. «Δεν έχω νέα ονομασία, θα προτείνω ιδέες που έχουμε συζητήσει στο παρελθόν», είπε.

«Πάντα υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για το πως βλέπει κανείς τα πράγματα.  Ελαφρώς διαφοροποιημένες διαστάσεις και για τον λόγο αυτό, πολλοί θα το δούν με μία κάπως διαφορετική ματιά» εξηγεί, επισημαίνοντας ότι «τώρα αυτό που θα κάνω είναι να πάρω στοιχεία που έχω ακούσει με απόψεις και από τις δύο πλευρές. Έχουμε ικανούς διαπραγματευτές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.