ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοτζιάς:Το συλλαλητήριο δεν έχει επίπτωση στις διαβουλεύσεις για την ΠΓΔΜ

20:02 - 22 Ιαν 2018 | Πολιτική
Κοτζιάς:Το συλλαλητήριο δεν έχει επίπτωση στις διαβουλεύσεις για την ΠΓΔΜ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε τη Δευτέρα πως δεν θεωρεί ότι το συλλαλητήριο της Κυριακής επηρεάζει τις διαβουλεύσεις για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων Ε.Ε., ο κ. Κοτζιάς κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο.

Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης «ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας και ήταν ένα συλλαλητήριο που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου - άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι», σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών ακόμα εκτίμησε πως «δεν νομίζω ότι έχει επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας και του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, είπε ότι «αυτό θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, τον ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η χώρα μας να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Και όπως λέω πάντα, αντιλαμβάνομαι αυτούς που είναι φυλακισμένοι στην ιστορία, αλλά η ιστορία θα πρέπει να είναι σχολείο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, σημείωσε ότι πρέπει ακόμα να υπάρξει επεξεργασία.

Σημείωσε ακόμα πως πολλά ανοιχτά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός την Τετάρτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.