ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Θετική αποτίμηση των συναντήσεων Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός

09:30 - 25 Ιαν 2018 | Πολιτική
Μαξίμου: Θετική αποτίμηση των συναντήσεων Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η Αθήνα αποτιμά θετικά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για μια ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν, οι οποίες και προαναγγέλθηκαν και κατά τις επίσημες δηλώσεις των δύο αρχηγών. Από τις δηλώσεις των πρωθυπουργών, που έγινε μετά από συνομιλία περίπου δύο ωρών, φάνηκε ότι υπάρχει διάθεση να ενταθεί η διαδικασία για την επίτευξη μίας συμφωνίας, υπό την πίεση της ανάγκης της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών πλήρως.

Τσίπρας: Πρώτα εγγυήσεις για τέλος αλυτρωτισμού και μετά το όνομα

Έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί να λύσει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ωστόσο πως πριν φτάσουμε εκεί θα πρέπει η γειτονική χώρα "να αντιμετωπίσει τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και εγγυήσεις, ώστε να μην αφήσουμε παράθυρο ότι θα υπάρξουν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον". Εφόσον, αυτό συμβεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το ζήτημα της ονομασίας. Μίλησε για μία σύνθετη ονομασία, έναντι όλων.

Αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ:

"Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν

Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα.

Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας, ως δύναμη ευθύνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. Και οι δύο πρωθυπουργοί είμαστε έτοιμοι να λύσουμε τις διαφορές μας με πραγματισμό και αίσθημα ευθύνης. Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και εγγυήσεις να μην αφήσουμε παράθυρο ότι θα υπάρξουν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον.

Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες γι αυτό και τον διαβεβαίωσα σε αυτή τη βάση θα προωθήσω ανάλογες πρωτοβουλίες που είχε αναστείλει η χώρα μου. Κατέστησα σαφές οτι ο πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ".

Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους της ΠΓΔΜ

Από τη δική του πλευρά ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, ανακοίνωσε πως η χώρα του σε ένδειξη καλής πρόθεσης για συνεργασία με την Ελλάδα προχωρά άμεσα σε αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων και των λεωφόρων της.

"Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές", τόνισε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε: "Ανακοινώνω ότι η χώρα μου θα αλλάξει όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους".

"Δείχνουμε την καλή μας πίστη, δείχνουμε δεν έχουμε αλυτρωτικές σκέψεις για τον γείτονά μας", συμπλήρωσε επίσης.

"Ως πρωθυπουργοί έχουμε όραμα και αίσθηση ευθύνης να λύσουμε ένα πρόβλημα 25 χρόνων , σημαντική η λύση του για ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και ΕΕ", σημείωσε ακόμα ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:34 - 25 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.