ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκοπιανό: Ο Τσίπρας ενημερώνει τους αρχηγούς-Ψυχρό κλίμα με Μητσοτάκη, Γεννηματά

10:33 - 27 Ιαν 2018 | Πολιτική
Σκοπιανό: Ο Τσίπρας ενημερώνει τους αρχηγούς-Ψυχρό κλίμα με Μητσοτάκη, Γεννηματά
Σε κλίμα έντασης ανοίγουν οι πύλες του Μέγαρο Μαξίμου από το πρωί του Σαββάτου για να υποδεχθούν τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, για λύση στο ζήτημα της ονομασίας της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει… χαριστικά στο ραντεβού και δεν δείχνει διατεθειμένος να μπει σε ουσιαστικό διάλογο, ενώ η Φώφη Γεννηματά θα δει τον Πρωθυπουργό στον απόηχο του «τσακωμού» ανάμεσα σε Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ για διαρροές που δυναμίτισαν το πολιτικό σκηνικό.

Με την επιστροφή του από το Νταβός, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το τηλέφωνο προκειμένου να προσκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου και να τους ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Πρώτος δέχθηκε την πρόσκληση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αν και αρχικά σκέφτηκε να μην πάει καν στο Μαξίμου, τελικά είπε το «ναι», σημειώνοντας, όμως, πως το κάνει για λόγους «θεσμικής τάξης».

Για τη ΝΔ το θέμα επί της ουσίας έχει λήξει. Θεωρούν ότι είναι πλέον αργά για διάλογο και πως ο Πρωθυπουργός τα βρήκε «σκούρα» μετά τις αντιδράσεις και τα συλλαλητήρια κι έτσι αναζητά συνενόχους. Η αξιωματική αντιπολίτευση αφήνει να εννοηθεί πως η συνάντηση θα είναι τελείως τυπική και πως δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Μοναδική περίπτωση να αλλάξει στάση ο κ. Μητσοτάκης, είναι, όπως διαμηνύουν από τη ΝΔ να λάβει δεσμεύσεις από τον Αλέξη Τσίπρα πως υπάρχει ενιαία κυβερνητική γραμμή, με την οποία συμφωνεί και ο Πάνος Καμμένος.

Η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 το πρωί και λόγω των παραπάνω δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια.

Τον κ. Μητσοτάκη θα ακολουθήσει η Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης θα βρεθεί εν μέσω έντασης στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απόλυτα αρνητική πάνω στο ζήτημα, μία διαρροή από τη Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε «τσακωμό» με το Μέγαρο Μαξίμου.

Από το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η ενημέρωση πως η κα. Γεννηματά είπε τηλεφωνικά στον Πρωθυπουργό πως οφείλει να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Σκοπιανό. Πιο συγκεκριμένα, η κα. Γεννηματά φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως από τη στιγμή που δεν έχει εξασφαλίσει καν τη συναίνεση του Πάνου Καμμένου, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα πάντα με το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός της απάντησε «θα το δούμε εν ευθέτω χρόνω».

Ωστόσο, οι διαρροές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για «ανακριβείς διαρροές» και «υποτιθέμενους διαλόγου».

«Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, το ποιος λέει ψέματα σε αυτόν τον τόπο είναι πια γνωστό» απάντησαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και εύκολα συμπεραίνει κανείς πως το κλίμα ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την κα. Γεννηματά δεν είναι το καλύτερο δυνατό.

Βέβαια, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από το Προεδρικό Μέγαρο όπου συνάντησε τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έριξε λάδι στη φωτιά και αντίθετα ζήτησε συναίνεση και κάλεσε όλα τα κόμματα σε συνεργασία «για να  οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή».

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο Πρωθυπουργός περιμένει επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Σταύρο Θεοδωράκη που είναι θετικοί σε επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία, αλλά και τον Βασίλη Λεβέντη που είναι κάθετα αντίθετος, με την Ένωση Κεντρώων να καλεί μάλιστα και σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων:

- Στις 10:30, με τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

- Στις 12:30, με την Φ. Γεννηματά, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

- Στις 13:30, με τον Δ. Κουτσούμπα, γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ

- Στις 15:00, με τον τον Στ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού και

- στις 17:30, με τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος         

Τελευταία τροποποίηση στις 10:05 - 27 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.