ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο γρίφος της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης

11:10 - 15 Φεβ 2018 | Πολιτική
Ο γρίφος της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης
Την τουρκική συμπεριφορά και προκλητικότητα επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει η Αθήνα, έπειτα από μία σειρά πρωτοφανών προκλήσεων στην περιοχή των Ιμίων και ενώ τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως έχει υπάρξει μία αποκλιμάκωση.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές επιφυλάξεις εκφράζονται για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, την καθυστέρηση στις αντιδράσεις και τα διαβήματα. Φαίνεται δε πως η Αθήνα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για αποκλιμάκωση της κρίσης στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα βρίσκεται το επόμενο διήμερο στην Άγκυρα, όπου ταξιδεύει και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πάντως ότι η σημερινή κατάσταση θα πρέπει να αξιολογηθεί ως σοβαρή και διαφοροποιημένη από αντίστοιχες περιόδους ελληνοτουρκικής έντασης του παρελθόντος. 

Αναφέρουν ως προς αυτό μερικές παραμέτρους, όπως: 

  • την δυσκολία που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο μέτωπο του Κουρδιστάν, όπου φαίνεται πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν την έκβαση που θα επιθυμούσε η Άγκυρα
  • το ανοιχτό μέτωπο στην Συρία, όπου επίσης οι τουρκικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίδραση
  • το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, το οποίο σε συνδυασμό με τα δύο προηγούμενα τον κάνουν να στραφεί προς το Αιγαίο (και) για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης
  • την κρίση στις αμερικανοτουρκικές θέσεις και την διάθεση της Άγκυρας να αναδείξει τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης
  • τον αδυναμία πρόβλεψης και ερμηνείας των διαθέσεων και κινήσεων του Ερντογάν, ο οποίος από αξιόπιστος συνομιλητής της Δύσης έχει μετατραπεί σε υπ. αριθμ. 1 αστάθμητο παράγοντα στην περιοχή. 

Οι ίδιες πηγές, όπως και πολιτικοί παράγοντες στην Αθήνα εφιστούν την προσοχή στα περιστατικά των τελευταίων ημερών, με κάποιες επισημάνσεις. 

Κατά τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται στην Αθήνα, υπό αυτές τις συνθήκες είναι άγνωστο πώς θα υποχωρήσει η Άγκυρα από την στάση που έχει σήμερα υιοθετήσει, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται και κάποιες ανησυχίες ως προς την συγκεκριμένη περιοχή των Ιμίων. 

Πιο συγκεκριμένα: οι δημόσιες και επιθετικές δηλώσεις τούρκων πολιτικών και στρατιωτικών, με τις οποίες τα Ίμια παρουσιάζονται πλέον ως τουρκικό έδαφος, διαφοροποιούνται κατά πολύ από αντίστοιχες του παρελθόντος. Και πάντως πιθανολογείται ότι με αυτές και με την παρουσία του τουρκικού στόλου στην περιοχή επιχειρείται η διαμόρφωση νέων τετελεσμένων, έπειτα από το θερμό επεισόδιο του 1996. 

Υπό αυτήν την έννοια, η στάση της Ουάσιγκτον θα είναι μία από τις κρίσιμες παραμέτρους, δεδομένου ότι αυτό που προέχει για την αμερικανική πλευρά είναι η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με γνώμονα το ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων στα ενεργειακά. 

Χαρακτηριστική πάντως υπό αυτές τις συνθήκες είναι η απουσία από το προσκήνιο του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου. Η μοναδική του δημόσια παρέμβαση των τελευταίων ημερών έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου δήλωσε ότι επιθυμεί και αναμένει την στήριξη της ΕΕ. 

Λίγες μόλις εβδομάδες νωρίτερα σε δηλώσεις του από ακριτικά νησιά και απευθυνόμενος προς την τουρκική πλευρά έλεγε «μολών λαβέ»… 

 

Άγγελος Κωβαίος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.