ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μάχη» στη Βουλή για τη Novartis- Δείτε live

13:50 - 21 Φεβ 2018 | Πολιτική
«Μάχη» στη Βουλή για τη Novartis- Δείτε live
Σε υψηλούς τόνους με το "καλημέρα" η συνεδρίαση στην Ολομέλεια για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση της Novartis.

Η εθνική αντιπροσωπεία συζητά για να αποφανθεί θετικά ή αρνητικά επί της προτάσεως των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, η οποία αφορά τη σύμφωνα με κατάθεση τριών προστατευόμενων μαρτύρων «εμπλοκή» δέκα κορυφαίων πολιτικών προσώπων.

Θυμίζεται ότι χθες, η απόφαση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που ελήφθη κατά πλειοψηφία από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αλλά και ΚΚΕ ήταν να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία ξεχωριστά.

Από την άλλη μεριά, Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ., Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία κάλπη με ένα γενικό ψηφοδέλτιο, στο οποίο οι βουλευτές να κληθούν να ψηφίσουν όχι κατά πρόσωπο, αλλά για το εάν πρέπει ή όχι να συσταθεί η Προκαταρκτική Επιτροπή, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και με το «διά ταύτα» να είναι εάν τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι υπαρκτά και μπορούν να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη χωρίς καμία εμπλοκή της Βουλής.

Δείτε live τη διαδικασία

Η ψηφοφορία

Σύμφωνα με όσα αποφασίσθηκαν χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, οι 10 κάλπες δεν θα φέρουν ονόματα αλλά αριθμούς, όπου ο κάθε αριθμός θα αντιστοιχεί σε ένα πολιτικό πρόσωπο προκειμένου να αποφευχθεί η επικοινωνιακή χειραγώγηση. Οι βουλευτές θα έχουν δύο ψηφοδέλτια για κάθε κάλπη. Στο ένα θα καλούνται με έναν σταυρό να ψηφίσουν μία από τις τρεις επιλογές: «Ναι», «Οχι», «Παρών» στη διερεύνηση των αδικημάτων της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για τον αναφερόμενο, ενώ το δεύτερο θα είναι «λευκό». Σε περίπτωση ψηφοδελτίου που βρεθεί σε λάθος κάλπη, τότε θα ακυρώνεται.

Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις της ΔτΠ, η πρώτη προθεσμία που θα δώσει η Ολομέλεια στην Προκαταρκτική Επιτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της θα είναι ένας μήνας. Βέβαια σε αυτό το διάστημα, εάν κρίνει η Επιτροπή ότι δεν της αρκεί, θα μπορεί να ζητήσει από την Ολομέλεια να παραταθεί. Η Προκαταρκτική Επιτροπή θα αποτελείται από 21 μέλη, εκ των οποίων 10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από τη Ν.Δ. και ένα μέλος βουλευτής από το κάθε ένα από τα υπόλοιπα κόμματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 21 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.