ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Novartis: Η κυβέρνηση ποντάρει στην πολιτική ευθύνη, περιμένει το FBI

12:04 - 22 Φεβ 2018 | Πολιτική
Novartis: Η κυβέρνηση ποντάρει στην πολιτική ευθύνη, περιμένει το FBI
Να αποδώσει πολιτικές ευθύνες ώστε να προλάβει τις όποιες εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή επιχειρεί η κυβέρνηση ήδη από χτες.

Η δυσκολία ανεύρεσης στοιχείων, διαδικασία που απαιτεί εκτεταμένη δικαστική έρευνα, διεθνή συνεργασία και κυρίως χρόνο και πνεύμα σεβασμού των δημοκρατικών κανόνων, οδηγεί το Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια χτισίματος πολιτικού αναχώματος.

Στο μεταξύ, αν υπάρξουν στοιχεία μέσα από τα κανάλια της διεθνούς συνεργασίας και δη με τις αμερικανικές αρχές προφανώς θα είναι καλοδεχούμενα από την κυβέρνηση. 

Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου εμμένουν στην ανάδειξη της σημασίας της πολιτικής ευθύνης για το θέμα της Novartis. Ξέρουν, άλλωστε, ότι χρόνο δεν έχουν και ότι η προανακριτική επιτροπή είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βγάλει «λαγούς».

Είναι ενδεικτικό ότι μετά το τέλος τη συζήτησης νωρίς το πρωί της Πέμπτης κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν τόνιζε: «Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το ομολογημένο πλέον σκάνδαλο Novartis ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αντί αυτού έμεινε να ακούγεται ως παράφωνη ηχώ του παραληρούντος κ. Σαμαρά.»

Ο ίδιος αξιωματούχος παρέπεμπε μάλιστα σε νέα στοιχεία που αναμένεται να έλθουν στο φως. «Όσο για τις τυχόν ποινικές ευθύνες, για τις οποίες έσπευσε η ΝΔ να κάνει λόγο για 'παραδοχή σαθρού υποβάθρου', την συμβουλεύουμε να μην προτρέχει. Όσο πιο πολλή φόρα παίρνει, τόσο πιο σφοδρή θα είναι η πρόσκρουση όταν η Προανακριτική επιτελέσει το έργο της. Και τότε ίσως να μην αρκεί για τη ΝΔ η ετεροχρονισμένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης» ανέφερε.

Πάντως, από χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής πήρε αποστάσεις από το ποινικό μέρος και επέμεινε στην πολιτική πτυχή τονίζοντας:

«Ποιος το 'κανε αυτό το σκάνδαλο; Για όλο αυτό το σκάνδαλο πολιτική ευθύνη υπάρχει; Αφήστε την ποινική. Δηλαδή με δυο λόγια, όσοι κυβερνάγατε αυτά τα χρόνια πολιτική ευθύνη είχατε ή όχι"»;

Μάλιστα αντιπαρέβαλε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το τι έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, καθώς επίσης και ο Ανδρέας Παπανδρέου, στο σκάνδαλο Κοσκωτά όπου ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη.

«Είχατε την ευκαιρία κ. Μητσοτάκη να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας την πολιτική ευθύνη»  είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και πρόσθεσε: Θέλω να σας θυμήσω μιας και δεν είχατε την παρρησία να κάνετε αυτή την υπέρβαση ότι αυτό το σκάνδαλο δεν είναι το μοναδικό που συγκλόνισε τη ζωή του τόπου. Σχεδόν ποτέ αυτά τα σκάνδαλα δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης.»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.